Slik kan ungdommer stoppe mobbing, trusler og trakassering

GATEMEGLING: Susann Angell (til venstre), Gro Johnsen og Karma Larsen ønsker å lære opp Sandefjord-ungdom i hvordan de skal håndtere problemer.

GATEMEGLING: Susann Angell (til venstre), Gro Johnsen og Karma Larsen ønsker å lære opp Sandefjord-ungdom i hvordan de skal håndtere problemer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Blir du mobbet, nettmobbet, truet, trakassert eller utestengt på skolen? Eller vet du om noen som blir det? Hvis du er mellom 13–25 år kan du gjøre noe med det, ta tak i problemet og løse flokene. Løsningen kan være gatemegling.

DEL

Røde Kors startet gatemegling for noen år siden, og resultatene har vært så gode flere steder i Norge, at man ønsker å satse for fullt på dette i Sandefjord også.

– Det er viktig å lære å kommunisere og håndtere konflikter på en god og konstruktiv måte, og hvordan man skal takle forskjellige typer problemer. Da kan man være med på å løse dem, sier Susann Angell, Gro Johnsen og Karma Larsen.

De to førstnevnte skal lede opplæringen av gatemegling i Sandefjord i startfasen. Karma Larsen har lang erfaring fra gatemegling i Skien Røde Kors, og skal være mentor for sandefjordingene.

Konflikter oppstår overalt

Konflikter oppstår overalt. De kan oppstå spontant, og de kan utvikle seg over lang tid.

– Mange skoleelever og ungdommer har problemer i hverdagen. Det er alltid noen som faller utenfor. Det kan vi gjøre noe med. Vi kan for eksempel arrangere et konfliktverksted i gatemegling. Det kan vi gjøre i skoletiden eller på kveldstid, og alt er frivillig, sier Angell og Johnsen.

Et konfliktverksted har seks kursdager, a 2.5-3 timer hver gang. Her lærer både den som blir mobbet og mobberen hvordan problemene kan stoppes. Rollespill og lek er en del av opplæringen.

– Dette er et forebyggende kurs. Man får god kompetanse, ting som gjør at man våger å gå inn i konflikter og gjøre noe selv. De som går gjennom denne opplæringen, kan kanskje være med på å bistå til å stoppe framtidige konflikter ved å bruke det de har lært, sier de to.

Flere skoler interessert i opplegget

– Vi har snakket med flere av skolene i Sandefjord, for å tilby kurs i kommunikasjon og konfliktløsing. Et par skoler har tatt kontakt for å få vite mer opp opplegget, og vi har allerede avtalt å starte kurs på en av dem like over nyttår. Vi håper at dette blir så godt mottatt av de lokale skolene, at enda flere tar imot tilbudet – det kan jo være med på å forhindre konflikter. Vi kan også arrangere dette etter skoletid, til interesserte ungdommer, organisasjoner eller fritidsklubber. Vi tilbyr dette helt gratis, og Røde Kors stiller med instruktører, sier Angell.

– På et konfliktverksted gir vi ungdommene et meget godt verktøy til å håndtere vanskelige situasjoner, sier Karma Larsen.

Forebygger konflikter

– Hvordan får dere vite om konflikter?

– Røde Kors har mange ungdommer med i organisasjonen, og medlemmene kan selv rapportere om problemer de oppdager. Det hender også at skoler eller parter som er involvert i en fastlåst konflikt, tar kontakt for å få hjelp. Og kommunens SLT-koordinator har også veldig god greie på hvor det finnes konflikter, sier Karma Larsen, med erfaringer fra Telemark.

Røde Kors har et godt rykte.

– Alle vet at Røde Kors er nøytrale, og den nøytraliteten er vi veldig nøye på. Vi tar ikke side i konflikter, sier Angell og Johnsen.

Ønsker nye ungdomsinstruktører

Røde Kors er svært interessert i å rekruttere ungdom som kan bli framtidige gatemegler-instruktører. For å nå dit må man gjennom tre trinn – 1) Konfliktverksted, 2) Meglerverksted og 3) Instruktør ung. Når du er ute på dine aller første megleroppdrag får du støtte og hjelp av en voksen.

Neste kurs starter opp 4. januar 2018. Hvis du er interessert i å vite mer om gatemegling, kan du gå inn her: www.facebook.com/srk.gatemegling/.

Susann Angell (tlf. 938 42 222) kan svare også på spørsmål om gatemegling.

Artikkeltags