Mesterkokken Geir Skeie med ny kokebok

MESTERKOKKEN: Geir Skeie skal få oss til å løfte middagen til nye høyder. I sin nye bok tar han for seg tilbehøret og garnityret rundt en bedre middag.

MESTERKOKKEN: Geir Skeie skal få oss til å løfte middagen til nye høyder. I sin nye bok tar han for seg tilbehøret og garnityret rundt en bedre middag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne gangen er det tilbehøret rundt hovedretten som står på menyen. I «Grøntboka» deler Geir Skeie sine beste tilbehør. Boka er i den samme serien som salgssuksessen «Sausboka» - et enkelt og nyttig oppslagsverk på kjøkkenet.

DEL

Kokeboken er i likhet med Sausboka, en lokalbok laget av lokale ildsjeler. Boka er utgitt på sandefjordsbaserte Skeie Metro Forlag AS, det er fotograf Paal-André Schwital som krydrer boken med bilder man får vann i munnen av, og tekstforfatter Trude Nergaard som leder oss lekent gjennom linjene.

– Med denne boka på kjøkkenet kan folk flest løfte favorittrettene sine med nye, grønne tilbehør. Jeg ønsker å gi folk ideer som er litt mer spennende enn kokte gulrøtter, sier mesterkokk Geir Skeie.

Enkel og pedagogisk

Grøntbokaer en oppfølger av suksessen Sausboka, bygget opp etter samme enkle og pedagogiske konsept.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger om at folk bruker Sausboka veldig mye, og at den faktisk fungerer som et viktig oppslagsverk. Det er selvfølgelig målet med Grøntboka også.

– Jeg var litt ferdig med gourmetmat etter at jeg vant Bocuse d´Or i 2009. Siden det har målet mitt vært å hjelpe folk til å lage enkel og god mat til hverdags.

Større variasjon

Det har skjedd mye med utvalget av grønnsaker i norske dagligvarebutikker.

– Nå kan vi kjøpe all slags grønnsaker året rundt. Men det er noe med nordmenn og grønnsaker, de er vant til potet og saus, og hvis de spiser grønnsaker blir det gjerne kokt gulrot eller brokkoli. Jeg ønsker å hjelpe mannen i gata til å få litt mer variasjon, uten at det skal bli for vanskelig.

Hva passer til hva?

I Grøntbokaviser Geir for eksempel hvordan du kan få brokkoli til å smake mye bedre. Han tar utgangspunkt i grønnsaker som er tilgjengelige i vanlige dagligvarebutikker, og han har prøvd å gjøre oppskriftene så enkle som mulig.

Les også: Den ekte rockekokken

Boka er inndelt i de samme kategoriene som Sausboka, slik at du enkelt kan slå opp i hva slags tilbehør som passer til ulike typer kjøtt, fisk og fugl. I tillegg er det en egen dessertdel med frukt og bær.

Nyttige grunnteknikker

Du får en nyttig innføring i grunnteknikkene – som baking, damping og forvelling av grønnsakene. Boka har også en egen råvareguide som viser når de ulike grønnsakene er i sesong, pluss Geirs tips om hvordan du bruker dem.

Mange av tilbehøret i Grøntboka fungerer som egne retter i seg selv.

Gamle favoritter på nye måter

– Boka fungerer både for nybegynnere og for viderekomne. Den kan være en god hjelp til å lage gamle favorittretter på nye måter.

Det er lett å gå i de samme sporene på kjøkkenet, å lage den samme middagen hver gang. Jeg håper denne boka blir en god inspirasjon, sier Geir Skeie.

LES OGSÅ: – Alle sa at dette kom til å bli en katastrofe

Artikkeltags