Gå til sidens hovedinnhold

Gi oss et Aquarama eller Pirbadet på Tivolitomta!

Artikkelen er over 2 år gammel

Tivolitomta må anses å være «indrefileten» av utbyggbart areal i Sandefjord sentrum. Da mener vi det er forstemmende å konstatere at dette verdifulle arealet i dag blir benyttet til parkeringsplass!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har tidligere versert mange forskjellige ideer om utbygging av Tivolitomta, uten at det har resultert i noe virkelig konkret forslag som kommunens politikere har kunnet bestemme seg for.

Utbygging av dette arealet har vært foreslått og diskutert i det vide og brede i hvert fall i 20–30 år.

Viser blant annet til rapporten «Strategi for byutvikling Sandefjord sentrum» fra januar 1999, hvor det ble lansert flere seriøse og fornuftige forslag om hva som burde gjøres med dette sentrale arealet.

Faktum er at Tivolitomta var den gang og er fortsatt en parkeringsplass først og fremst for dem som reiser på dagstur med de tre ferjene over til Strømstad og for mange som har jobb i byen.

Vi har et godt forslag!

Derfor mener vi det nå er på høy tid å komme med et seriøst og gjennomførbart forslag som vil bidra til en god og fremtidsrettet utnyttelse av dette verdifulle arealet.

Vi støtter absolutt den pågående oppgraderingen av Thor Dahls gate som en miljøvennlig gågate ned mot bryggeområdet, med et spennende vannspeil og med tilhørende beplantning etc. Dette tror vi bestemt Sandefjords befolkning er enige i vil bli en forskjønning av området, og som alle vil sette stor pris på når det står ferdig til sommeren. På plakaten med flotte bilder og informasjon om dette arbeidet som nå pågår og som står nederst i Thor Dahls gate, står det: «Den omfattende oppgraderingen omgjør gaten til en permanent gågate omgitt av vakre og spennende grøntarealer».

P-plass passer ikke her

Derfor mener vi det blir helt feil at det fortsatt skal være en parkeringsplass rett ved siden av denne trivelige og miljøvennlige gågata.

Forslaget om å bygge en «Store Blå»-skyskraperen til Røkke på over 200 meter kan ikke betraktes som annet enn gigantomani, som overhodet ikke ville passe inn i bybildet eller et annet sted i Sandefjord, og slett ikke på Tivolitomta! Dette på grunn av de kritiske spørsmål i forhold både til estetiske og etiske vurderinger og det enorme miljømessige fotavtrykk et slik bygg ville utgjøre.

Vi kan dessuten aldri tenke oss at dette forslaget ville fått flertall i kommunestyret.

Vårt forslag til utbygging av Tivolitomta er derfor å bygge et virkelig signalbygg som hele Sandefjords befolkning vil sette stor pris på og være stolte av. Og vi vil ikke at utbyggingen skal overlates til private investorer, noe som vi for øvrig har tatt med i vårt partiprogram.

Forslaget er å bygge et moderne badeanlegg, for eksempel noe tilsvarende Aquarama i Kristiansand og Pirbadet i Trondheim.

Kurbadet-historie

Begrunnelsen for å bygge et badeanlegg, er at jo at Kurbadet med sin meget interessante og spennende historie ligger der som nærmeste nabo til denne tomta. Her er det viktig å påpeke at Kurbadet som opprinnelig ble bygget i 1837 og som mange nå betrakter som et særegent museum, faktisk den tid hadde navnet Sandefjord Bad.

Det vil jo være unikt å ha en slik flott bygning med sin historie og som er en av Nordens største trebygning helt inntil det nye badeanlegget, og som utvilsomt vil trekke mange turister til byen.

Derfor bør «Nye Sandefjords Bad» bygges i tre og på maksimum tre etasjer, og ha fokus på helse og velvære som kan inneholde spa og eventuelt fysioterapeuter etc. Dessuten en hyggelig kafé/restaurant i øverste etasje mot sjøsiden.

Vi mener selvfølgelig at bygget bør bygges miljøvennlig som et plusshus som produserer mer energi enn det forbruker, det vil si være selvforsynt med el-energi, enten i form av jordvarme eller solcellepaneler på taket.

Kan bli et flott signalbygg

Dette mener vi absolutt ville bli et flott signalbygg for Sandefjord!

Da dette bygget vil ta bort de eksisterende parkeringsplassene på Tivolitomta, må det finnes et godt alternativ til disse. Vårt primære forslag er fortsatt å bygge et parkeringsanlegg i Preståsen som vi har foreslått for over ti år siden. Men muligheten for å få bygget et parkeringsanlegg her er nok dessverre liten så lenge først og fremst Color Line og Fjord Line legger beslag på og nok fortsatt ønsker å benytte tomta til parkeringsplass for sine reisende. Deres konsesjon om ferjedrift Sandefjord-Strømstad gjelder i hvert fall foreløpig frem til 2025, noe som imidlertid har vært til ny vurdering i den senere tid.

Parkering ved Folkets Hus?

Et annet mulig alternativ er å bygge et parkeringshus i tilknytning til det foreslåtte bygget der hvor taxisentralen står i dag, og da også i flukt med Folkets Hus-bygget.

Spørsmålet om utbygging av Tivolitomta ønsker vi i MDG nå å fremme som en viktig politisk sak under valgkampen frem mot valget i september, noe som vi håper og tror de andre partiene også ser behovet for, og kan være villige til å være med på å få realisert til noe virkelig positivt for byen!

Kommentarer til denne saken