Gå til sidens hovedinnhold

Gigantomani. Alt stort er bra, også skoler for de minste?

Det handler mye om stordriftsfordeler i samfunnsutviklingen for tiden. Større regioner, kommuner, sykehus og skoler må til. Begrunnelsen er samordning av kompetanse og effektivisering. Det gir bedre og billigere tjenester. Det er så innlysende at mange (nok) kjøper historiene som fortelles uten å ofre det andre tanker.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Derfor blir all kraft satt inn på utredninger av nye prosjekter uten å tenke på å oppgradere det vi allerede har. Akkurat som i forbrukersammenheng, kaster vi det har, kjøper nytt, uten å ofre reparasjon eller oppgradering én tanke. Det er jo så spennende med det nye.

Ny skolestruktur i Sandefjord, er dessverre ikke noe unntak. Det skal bli ny skole, enten det er bra eller ikke. Høyre landet på dette i siste valgkamp uten verken debatt i eget parti eller utenfor, og siden har alt handlet om hvordan prosessen skal bli seende god ut med tanke på demokrati og medvirkning fra innbyggerne.

Les også

Vil beholde Vesterøy skole: – Lokalmiljøet må bestå

Stor ny skole blir ikke bra med denne måten å styre på. Å stimulere og utvikle unge mennesker innen dannelse og kunnskap, er ikke det samme som å lage søkemotorer og mobiltelefoner. For de fleste universelle tjenestene fellesskapet skal tilby befolkning, er trolig mindre enheter og nærhet mye mer fornuftig og effektivt. Det er stadig flere virksomheter som oppdager at organisering og autonomi, er veien å gå.

I den følgende skal jeg fortelle en historie som burde få de fleste til å tenke litt annerledes:

Les også

Nærmiljøutvalgene skulle krympe avstanden mellom innbygger og politiker, bidra til økt engasjement og gi kommunen en høringsinstans i saker som angår lokalområdene. Hva nå?

Den handler om Jos de Blok i Buurtzorg stiftelsen i Nederland. Han er en av få som har fått Albert-medaljen fra The Royal Society of Art i London. Andre som har fått medaljen er Stephen Hawking (fysikk), Francis Crick (oppdager av DNA-molekylets struktur) og skaperen av internett; Tim Berners-Lee.

Les også

Mener at å bygge på dyrkbar mark er et alvorlig feilgrep – ber politikere se på tomtevalg på nytt

Hva har så de Blok bidratt med? Fram til 2006 jobbet han som helseleder i et stort helseforetak. Han mente at det store systemet hindret ansatte å gjøre en god jobb. Derfor startet han en stiftelse som skulle organisere arbeidet i små selvstyrte grupper med sykepleiere og helsefagfolk. Gruppene skulle være på mellom 13 og 15 medarbeidere. Gruppene fikk alt ansvar for budsjetter, skulle selv rekruttere, bestemme lønnen, sette vakter og koordinere oppgavene. I dag er består denne organisasjonen av over 800 små selvstyrte grupper (over 14000 ansatte). Stiftelsen er kåret til Nederlands beste arbeidsgiver i 5 år på rad. De leverer de beste tjenestene i bransjen og tjenestene er billigere enn konkurrentene. Samtidig tjener ansatte bedre enn i tilsvarende virksomheter.

Les også

– Administrasjonen og skolepolitikerne har ført oss bak lyset

For å illustrere suksessen, så kan det nevnes Buurtzog stiftelsen verken har avdelinger for markedsføring eller jus. I dag valfarter ledelseseksperter fra hele verden den lille byen Almelo for å lære av Jos de Blok og Buurtzog.

For å illustrere dette videre, så er det flere forsøk innen skolesektoren i Nederland som bruker tilsvarende tilnærming for å skape bedre skole. Suksesser som Agora i Nederland, burde være mer interessant å studere for skoleetaten i Sandefjord, enn utredninger fra et ingeniørselskap i byggebransjen.

Les også

Har du meninger om hvor nye Vesterøy skole skal bygges? Da må du gripe til pennen før påske.

Alt handler om autonomi og ha troen på at mennesker ønsker å gjøre sitt beste og skape noe sammen, mener de Blok. Erfaringen viser at man ikke får til gode løsninger i store regelstyrte og udemokratiske systemer.

Håper at politikerne tar noen skritt tilbake, og lytter til folket i kommunen. Det garantert ikke flertall blant innbyggerne som synes denne store skolen er så god idé.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.