Eggedosis er fantastisk godt, men er det trygt å spise? I påsken spiser vi dobbelt så mye egg som resten av året. Norske høner er blant de friskeste i verden, og vi er selvforsynt med egg.

Fordi norske høner er friske kan eggene i landet vårt til og med spises helt rå, og det er vi nærmest alene i verden om å kunne si. Derfor er det for eksempel trygt å piske gul og deilig eggedosis i påsken uten å være redde for salmonella.

God matsikkerhet og unik plante- og dyrehelse er to av norsk landbruks store konkurransefordeler og verdier vi tar for gitt. Det er også blant de viktigste argumentene for å velge norsk mat når du står i butikkhylla.

Det betyr mye for norske arbeidsplasser og levende distrikter at du velger norsk mat, men det er også andre grunner til at jeg velger norsk kjøtt framfor for eksempel tysk kjøttdeig i kjøledisken. Nyhetene den siste tiden om funn av salmonella i tysk kjøttdeig har dessverre vist at mattrygghet ikke er noen selvfølge. 10 personer har havnet på sykehus med salmonellasmitte, og enda flere har blitt syke. Det er alvorlig.

I Norge har vi derimot en unikt god dyrevelferd i landbruket, utviklet gjennom mange tiårs målrettet innsats og samarbeid mellom landbruket, veterinærene og myndighetene. Friske dyr trenger mindre medisin, og derfor er Norge det landet i Europa som bruker minst antibiotika i matproduksjonen.

Tyskland bruker rundt 30 ganger mere. Det sier noe om dyreholdet og dyrehelsen – men handler også om helsa vår! Dyrehelse og menneskehelse henger svært tett sammen.

Ett av menneskehetens største utfordringer er utviklingen av antibiotikaresistens. Massiv bruk av antibiotika i andre land er en viktig årsak til at bakterier blir resistente – medisinen virker ikke lenger mot dem.

Sykdommer som i dag er nesten harmløse kan bli dødelige igjen, og normale operasjoner som å bytte hofte kan bli høyrisikosport.

700 000 mennesker dør hvert år på verdensbasis av bakterier som har blitt resistente. Bruken av antibiotika må kuttes kraftig i hele verden om vi skal snu utviklingen.

Du kan bidra ved å velg kjøtt fra friske, norske dyr. Nå i påsken er det naturlig å anbefale lammekjøtt. Disse fantastiske krattrydderne som gir oss godt kjøtt i tillegg. Senterpartiets politikk vil gi økt norsk matproduksjon gjennom økt bruk av norske ressurser.

Påsken gir ekstra tid til matlaging for mange av oss. Jeg har sjøl ei lang liste på et gult ark over alt jeg gleder meg til å bake og lage. Jeg ønsker deg ei riktig god påske også med mye matglede, blant annet lammekjøtt fra norsk utmark og rikelig med trygge og gode norske egg!