Vestfolds tredje største innsjø, Goksjø, ligger idyllisk til mellom tett skog. Til tross for at E18 går forbi rett i nærheten, hører man lite til det nede ved vannet.

Jon Asle Thygesen har vært på Goksjø året rundt siden han var liten gutt. Familien hans har en gård rett i nærheten, og Goksjø var derfor et naturlig tilholdssted.

– Her har jeg vært med besteforeldre og blitt dratt i kjelke, også har jeg dratt nevøen min over her på samme måte. Jeg har fisket med familien, og brent bål litt lenger opp, forteller Thygesen og peker på de forskjellige stedene ved vannet.

Han forteller at han nå i voksen alder tilbringer mest tid ved Goksjø på vinteren. Da går det blant annet i isfiske.

– Jeg har isfisket her, men da har jeg aldri fått fisk. På sommeren har jeg fått litt tryte, forteller Thygesen, og legger til:

– Jeg har alltid vært her på Goksjø, særlig på vinteren, alt ettersom hvordan isen er. Vi sto på ski og skøyter utover her.

 

– Man får ro i sjelen her

I vannet kan man få både gjedde og tryte på kroken, men Thygesen kan forsikre om at han aldri har hørt om noen som har blitt bitt av gjedde.

Den mest populære badeplassen ligger lett tilgjengelig fra veien, og er en del av Turistforeningens blåmerkede løype. Flytebrygge er lagt ut slik at man enkelt kommer seg uti og opp av vannet.

– Det er veldig mye gøy å gjøre her, og et flott sted å bade, sier Thygesen.

Det er vanlig å se folk fly med fjernstyrt fly over vannet, og også en og annen som prøver seg med kite på vinteren. Thygesen mener at stedets største fortrinn er at det kan brukes hele året.

Mamma lærte å kjøre bil på isen, men det er ikke lov lenger, forteller han, og legger til:

– Man får ro i sjelen her.

 

«Røvern»

Ifølge Thygesen kjenner alle i området til historien om «Røvern». Det er en vandrerhistorie om noen tyver som visstnok hadde tilholdssted i en hule i en fjellvegg ved Goksjø. Etter at de hadde vært på tokt returnerte de til hula, og da sies det at man kunne se røyken fra bålet deres.

Hula er nå dekket til, men mange har forsøkt å finne stedet igjen, som visstnok skjuler en stor skatt.

 

– Da jeg var 14 år dro broren min, fetteren min og jeg ut med tau for å klatre opp og finne den. Da ble vi satt av tidlig på morgenen, og hentet på kvelden, sier Thygesen.

Kommunen og Turstiforeningen har planer om å lage en tursti rundt Goksjø.

Goksjø

Syv kilometer fra Sandefjord sentrum.

En innsjø på ca. tre kvadratkilometer som ligger i kommunene Sandefjord, Larvik og Andebu.

Klavenesbukta, Lastelandet og Kalven har offentlig parkering.

Gapahuk, merkede stier, toaletter, skiløype, badestrender og mulighet for utsetting av kano/båt (restriksjoner for båt med motor).

Gode fiskemuligheter.

 

Stem fram Sandefjords mest attraktive friluftsområde:

I samarbeid med Sandefjord kommune har vi valgt åtte friluftsområder som gjennom sommeren presenteres i en serie artikler.

Stem slik: Send SBLAD FRI + nummer på område til 2005. Én vinner får et digitalkamera.

Hele byen inviteres til fest på vinnerstedet 6. september!

  1. Preståsen
  2. Hjertnesskogen
  3. Folehavna
  4. Goksjø
  5. Marum
  6. Yxney
  7. Hjertås
  8. Storøya

Har du andre forslag? Tagg et bilde av ditt favorittsted med #sbfri og skriv hvor det er!