Gå til sidens hovedinnhold

Gratis og rettferdig fravær!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi som går på videregående skole, er nødt til å gå til legen og få legeerklæring når vi er syke. Ellers får vi ikke gyldig fravær. En legetime koster 250 kr! Dette har ikke alle råd til å betale. Det vil si at de som er rike kan “kjøpe” seg syke og frie. Dette er ytterst urettferdig! Staten som har pålagt oss dette, bør da også betale det!

“Kostnadene av legeerklæringen fører til at flere elever velger å gå til skolen og prosentandelene av fraværet synker.” Dette er et argument som mange sier. Påstanden er også riktig, men vi mener ikke at den er bra av den grunn. Dette fører til det store skillet i samfunnet mellom god og dårlig økonomi i hjemmene. De som ikke har råd til å betale legeerklæringen må av den grunn gå syke til skolen. Det burde ikke være en regel at du er nødt til å gå til skolen basert på hvor mange penger du har.

Syke elever går til skolen. Hva får vi gjennom dette? Smiting av andre elever, mindre læring, svekkende psykisk helse og sosial ulikhet. Går vi til skolen syke, smitter vi de andre elevene. Flere elever er nødt til å gå glipp av undervisningen og betale for unødvendig legeerklæring, gjennom en smitte som kunne blitt forebygget.

Elevene som er på skolen syke, lærer ikke. For når man er såpass syk, er konsentrasjonsevnene dårlige og det eneste du kan er å ligge i sengen. Det er der man hører hjemme når man er syk. I tillegg er sjansene større for å få gjort noe skolearbeid på sengen, enn på skolen når man er såpass syk. Det trigger på den psykiske helsen å måtte gå til skolen grunnet dårlig råd. Det får denne gruppen elever til å føle seg enda dårligere om sin situasjon. Tanken på å ikke kunne lære på skolen når du først er der, og å ikke kunne sosialisere med elevene som du hadde kunnet om du hadde hvert frisk, trigger enda mer på den psykiske helsen.

Dette viser stor sosial ulikhet i samfunnet. De som er rike kan bare betale disse 250 kronene uten å i det hele tatt føle noe på det. På den måten kan de «kjøpe» seg syke så mye de vil. Dette er sammenlignet med dårligere økonomi, veldig urettferdig.

Elever som velger å være hjemme når de er syke uten legeerklæring, får ikke gyldig fravær. På denne måten risikerer de å ikke få karakterer i fagene de er borte i. Dette ødelegger fremtiden til disse elevene. Sjansene blir da større for at de faller i de samme sporene som foreldrene, når det kommer til dårlig økonomi. Dette kan endres gjennom at elevene får den rettferdige utdanningen de trenger. Mye av dette kan gjøres gjennom en rettferdig fraværs regel. Staten bør betale legeerklæringen.

Alle disse tingene kunne blitt forebygget gjennom at staten hadde betalt legeerklæringen. Det er staten som har pålagt oss elever å måtte ha legeerklæring. Det er også deres oppgave å sørge for at alle får mulighet til å få en legeerklæring, når de er syke. Uten at det baserer seg på om du har bra eller dårlig økonomi.

Vi ønsker å minske forskjellene i samfunnet. Regelen om å måtte ha gyldig fravær gjennom legeerklæring, kan funke bra. Den funker bare ikke på riktig måte så lenge man må betale 250 kroner for den. Det er her feilen ligger, og det er her endringene kan utgjøre forskjellene. Det er på denne måten staten kan gjøre samfunnet vårt mer rettferdig. Staten bør betale legeerklæringen!

Kommentarer til denne saken