Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer med dagen!  

 1. mai er en kampdag, men også en festdag.   For å feire at vi, arbeiderbevegelsen, bygde landet for de mange og ikke for de få.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En dag for feiring. Men også en dag for solidaritet.

Med kampen fagbevegelsen har kjempet fikk vi et arbeidsliv hvor ingen skulle stå med lua i handa, men være beskyttet av lover og av sterke fagforeninger. Et arbeidsliv for de mange, ikke for de få.

Med denne kampen fikk vi et skattesystem hvor de med de bredeste skuldrene skulle bidra mest, for at forskjellene i makt og rikdom skulle bli mindre. Et skattesystem for de mange, ikke for de få. Vi vil kutte skattene for de med minst og øke den for de med mest. På den måten vil de med de bredeste skuldrene bære de tyngste børene økonomisk. Mer vil gå til vår felles velferd. Vi vil ta tilbake det som høyresida har brutt ned. Dugnaden. Fellesskapet. Ikke minst velferdsstaten.

Vi må aldri tvile på at samfunnet kan bli bedre. Det har fagbevegelses historie vist oss gjennom konkret politisk handling de siste 100 årene. Nå er det vårt ansvar å bære arbeiderbevegelsens ambisiøse politikk fremover.

2020 ble et annerledes år. Koronakrisen som har rammet oss alle, har satt oss på en tøff prøve. Også i år skal vi stå sammen, men fortsatt på avstand. I år er manges største drøm å kunne komme tilbake til jobben, til kolleger og til en lønn å leve av. Tilbake til hverdagen. Akkurat nå så er tallet på arbeidsledige fortsatt over 200.000 i Norge. Over fire ganger så mange som antall ledige jobber. Det er et regnestykke som ikke går opp.

Denne krisen må brukes til å verdsette de som tar de tyngste løftene i samfunnet. Vi må erstatte applaus med et skikkelig løft for helsearbeiderne, renholderne, sjåførene og butikkarbeiderne. For lærerne, skole- og barnehageansatte. For alle som har stått i førstelinja i krise. For de med de laveste lønningene og for de deltidsansatte. En av 1. mai-dagens eldste paroler er «arbeid til alle». Nå kamerater, det er nå det virkelig gjelder.

Tid og tillit må erstatte stoppeklokkene. Heltid må erstatte tvungen deltid. Faste og trygge jobber må erstatte løsarbeid. Ingen skal behøve å stå med mobilen i handa og vente på å få tildelt ekstravakter. La oss vinne kampen om et skikkelig arbeidsliv en gang for alle.

Nå er det tid for solidaritet fremfor ulikhet.

Vi skal kjempe for mennesker og miljø, ikke markeder.

Vi skal kjempe for felleskap, ikke forskjeller. For de mange, ikke for de få.

Gratulerer med dagen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.