Greit at Melsomvik blir turiststed med søndagsåpen Joker. Men er det sikkert at hele Sandefjord skal henge seg på?

Av

Sandefjord kommunestyre skal i møte den 19. mars beslutte om Sandefjord skal søke om å bli definert som typisk turiststed. Dette gir mulighet for åpne butikker på søndager og helligdager. Bakgrunnen for dette er at Joker Melsomvik ber om en slik endring for Melsomvik.

DEL

MeningerSandefjord Byen Vår AS synes det er helt OK at Melsomvik gis denne fleksibiliteten. Vi stiller oss imidlertid spørrende til tanken om at denne definisjonen bør anvendes for hele Sandefjord kommune.

Vi undrer oss over at kommunestyret ser ut til, mot rådmannens vurdering, å ta en beslutning som påvirker handel og åpningstider de neste tre årene i Sandefjord. Vi kan ikke se at det foreligger noen form for konsekvensutredning eller kommunikasjon med dem det gjelder, nemlig handelsbedriftene i kommunen.

Tøff konkurranse

Dersom hele kommunen blir godkjent som typisk turiststed, betyr det at butikkene i kommunen kan holde åpent på søndager gjennom sommermånedene. En tøff konkurransesituasjon tilsier at forretningene vil måtte være åpne på søndager dersom kommunen blir godkjent av Fylkesmannen.

Hvis hensikten er å styrke handelen i sentrum, må vi vurdere fordeler og ulemper;

Argumenter for kan være: Økt tilgjengelighet for kundene, mindre handelslekkasje til andre byer, søndagshandel fra andre byer. Gratis og ubegrenset kommunal parkering på søndag.

Vil omfatte alle

Argumenter imot kan være: Den samme handelen fordeles på flere dager med økte lønnskostnader for butikkene. Mer uforutsigbarhet for kundene da noen butikker ikke vil holde søndagsåpent, mens andre vil se dette som en mulighet.

En beslutning vil omfatte hele varehandelen i Sandefjord kommune. Varehandelen i Sandefjord kommune utgjør totalt 5 milliarder kroner pr år eller 81.000 kroner pr innbygger. Av dette utgjør halvparten dagligvarer. Sentrumshandelen utgjør 20.000 kroner pr innbygger, og handelen utenfor sentrum utgjør 60.000 kroner pr innbygger.

Byen en møteplass

Sandefjord sentrum er et fantastisk sted med mange besøkende om sommeren, byen er plassen for konserter, kulturopplevelser, restauranter, kafeer og handel. Byen om sommeren er møteplassen slik vi alle ønsker at en by skal fungere.

Sandefjord Byen Vår AS er en interesseorganisasjon for 200 virksomheter i sentrum som har sin virksomhet innen handel, restaurant, hotell, eiendom, kontor og kultur. Sammen arbeider vi for en levende by – hele året.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags