Slik kunne regjeringskvartalet blitt om Gulliksen-arkitektene ikke hadde blitt nummer to

REGJERINGSPARKEN: Høyblokka med Johan Nygaardsvolds Plass i forgrunnen. (Illustrasjon: Team G8+)

REGJERINGSPARKEN: Høyblokka med Johan Nygaardsvolds Plass i forgrunnen. (Illustrasjon: Team G8+)

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange har hatt lyst til å forme framtidas regjeringskvartal i hovedstaden. I Sandefjord har fire arkitekter bidratt gjennom Team G8+. De var med på oppløpssiden, men til slutt falt valget på rivalen Team Urbis og prosjektet Adapt.

DEL

Lysning heter forslaget fra G8+.

Etter at juryen kåret Adapt og Lysning som vinnere i arkitektkonkurransen i juni, har de to teamene bak vinnerforslagene vært i forhandlinger med Statsbygg om tildeling av prosjekteringskontrakt.

Til slutt landet Statsbygg på Adapt.

– Selvfølgelig er vi skuffet

– Vi er selvfølgelig veldig skuffet over at prosjektet Lysning ikke ble valgt, og at juryen i stedet valgte Adapt. Regjeringskvartalet er et veldig viktig prosjekt. Derfor skal jo den beste vinne. Men vi forholder oss til valget som juryen har gjort, sier Heidi Borgersen.

LYSNING: Regjeringskvartalet sett fra øst. (Illustrasjon: Team G8+)

LYSNING: Regjeringskvartalet sett fra øst. (Illustrasjon: Team G8+)

Hun er partner og daglig leder i Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter på Torp og i Oslo.

Firmaet er ett av åtte som står bak G8+. De øvrige er LPO Arkitekter, A-Lab, Ratio Arkitekter, IARK, Sweco, Norconsult og Dr.techn. Olav Olsen AS.

MØTESTED: EINAR GERHARDSENS PLASS: Kjernen i regjeringskvartalet er Einar Gerhardsens plass. (Illustrasjon: Team G8+)

MØTESTED: EINAR GERHARDSENS PLASS: Kjernen i regjeringskvartalet er Einar Gerhardsens plass. (Illustrasjon: Team G8+)

De fire som har jobbet med gigantprosjektet i Sandefjord, er Johanna Göranson, Gullik Gulliksen, Hanne Lien Bjelke og Heidi Borgersen.

NRK-ekspert gikk for «Lysning»

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, mener juryen burde valgt Lysning.

LYSNING: Indre atrium i regjeringskvartalet. (Illustrasjon: Team G8+)

LYSNING: Indre atrium i regjeringskvartalet. (Illustrasjon: Team G8+)

– Jeg mener Statsbygg har valgt feil, skriver hun på nrk.no, og fortsetter:

«Folkene bak Lysning har gjort noen interessante og morsomme valg. Valg som absolutt kan defineres som en herlig arkitektonisk flørt med oss som lever i byen – eller besøker den ...».

– Det er jo hyggelig at NRK-eksperten synes vårt forslag var bedre. Men uansett er det flott å komme så langt, kommenterer Gullik Gulliksen.

GOD NUMMER TO: Landskapsarkitektene Gullik Gulliksen og Heidi Borgersen er to av sandefjordingene som har deltatt i Team G9+, som ble nummer to i konkurransen om nytt regjeringskvartal.

GOD NUMMER TO: Landskapsarkitektene Gullik Gulliksen og Heidi Borgersen er to av sandefjordingene som har deltatt i Team G9+, som ble nummer to i konkurransen om nytt regjeringskvartal. Foto:

Jørun Eek i vinnerfirmaet Nordic Office of Architecture berømmer konkurrenten:

– En utrolig god jobb av det laget også, må vi bare si!

LYSNING: Regjeringskvartalet med Johan Nygaardsvolds Plass i forgrunnen. (Illustrasjon: Team G8+)

LYSNING: Regjeringskvartalet med Johan Nygaardsvolds Plass i forgrunnen. (Illustrasjon: Team G8+)

Milepæl for vinneren

– Vi vil om kort tid inngå kontrakt med Team Urbis. De hadde samlet sett det beste tilbudet, og Adapt vil være grunnlaget for utarbeidelse av skisse- og forprosjekt, opplyser administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

VINNEREN: Slik ser vinnerbidraget ut, med Høyblokka t.h. (Illustrasjon: Team Urbis).

VINNEREN: Slik ser vinnerbidraget ut, med Høyblokka t.h. (Illustrasjon: Team Urbis).

– Dette er en stor milepæl og peker ut en tydelig vei videre i utviklingen av nytt regjeringskvartal, sa Statsbygg-sjefen da vinneren ble offentliggjort for en uke siden.

– Dette er trolig det største og viktigste samfunnsoppdraget du kan få som arkitekter og rådgivere. Vi er stolte over å lede et sterkt, tverrfaglig team i denne oppgaven. Det er et historisk oppdrag vi tar fatt på med største alvor, sa Gudmund Stokke, ledende partner og fagansvarlig i Nordic Office of Architecture.

Det nye regjeringskvartalet skal bestå av syv bygg, med til sammen 4.500 arbeidsplasser.

Det er ventet Stortingsbehandling av kostnadsrammen i 2019, noe som kan gi byggestart i 2020.

Team Urbis har utviklet Adapt ut ifra ordene «vakker, verdig, vennlig og varig».

Lysning

Åpenhet og demokrati skal formidles gjennom byrommene. De tilhører fellesskapet, og alle skal få oppleve tilhørigheten der.

Hvert av byrommene har fått sitt tydelige særpreg, med oppholdssoner utformet for sosial interaksjon, og farget av sitt møte med byen.

De møter alle den omkringliggende byen som utpreget grønne, åpne og inviterende byrom. Ellers er de utformet og programmert for å tilby varierte opplevelser og aktiviteter for ulike type mennesker. Diverse forbindelser gjennom området fungerer både som effektive transportårer for gående og syklende, og opplevelsesrike vandringer blant kunst- og naturelementer. Oppholdssonene er sosiale steder med sitteplasser som skal tilrettelegge for møter mellom menneskene som ferdes i regjeringskvartalet - ansatte, besøkende og byens befolkning.

Kjernen i regjeringskvartalet er Einar Gerhardsens plass, det indre offentlige plassrommet som organiserer bebyggelsen og hovedforbindelsene til og gjennom området.

Ved at et åpent tilgjengelig byrom defineres som den viktigste og mest sentrale delen av komplekset, blir regjeringskvartalet til en del av byen, og byen til en del av Regjeringskvartalet, et «utvendig innerom» tilgjengelig for alle.

Her ledes man til det indre av regjeringskvartalet. Fasadene utformes med et regulært grid, som gradvis åpnes og varieres ned mot bakkeplan, slik at plassrommet knyttes til aktiviteten på innsiden av bygningene.

Kilde: Team G8+

Artikkeltags