Det siste året har Gunnar og fem andre spreke pensjonister i Sandefjord Turistforenings kyststigruppe for Østerøya og Vesterøya jobbet iherdig på kyststien.

De har gått over og oppgradert skiltingen og markeringen på kyststien på hele Østerøya og Vesterøya, og er straks i mål med dette arbeidet.

Til nå har de lagt ned rundt 1.000 dugnadstimer, og har snart merket cirka 55 kilometer. Enkelte steder, som ved Flautangen, har de lagt ned store steiner med blå maling. Disse skal vise veien man skal gå, slik at ferdselen på kyststien blir trygg og sikker.

Det var nettopp dette arbeidet Gunnar, som er prosjektleder for kyststigruppa, gjerne ville vise til sin kone i helgen. Men da paret kom til Flautangen søndag, så de ikke snurten av steinene.

– Jeg skulle vise fram hvor fint det var blitt, men det var jo ikke fint! Alle de merkede steinene var fjernet, sier Gunnar frustrert.

Mye ekstraarbeid

I etterkant av det triste synet kontaktet han både grunneieren, kommunen og en hytteeier, for å finne ut om noen visste noe om de forsvunne steinene. Men han ble ikke noe klokere.

– Det var ingen som kjente til noe. Nei, ingen av dem jeg pratet med visste hvorfor steinene var borte.

LES OGSÅ: Gunnar og co. har jobbet nesten 1.000 timer gratis. Og de gir seg ikke: – Vi blir heldigvis ikke arbeidsledige

– Jeg trodde ikke mine egne ører da Gunnar fortalte om de forsvunne steinene. Men de merkeligste ting skjer jo, lyder det fra Jan Ivar Johansen, som er med i dugnadsgruppa.

Gunnar og co. besluttet at de ville ordne opp i problemet selv. Dermed tok de turen ut til kyststien på Flautangen, hvor de gikk gjennom hele løypa.

Sandefjords Blad tok turen ut på Flautangen tirsdag ettermiddag. Da var den flittige dugnadsgjengen nærmest helt ferdige med «ryddejobben».

– Planen vår var egentlig at vi skulle rydde på Vesterøya denne dagen. Men vi måtte omprioritere, og utføre «brannslukking» her. Så nå har vi båret rundt 30 steiner, på om lag 250 kilo totalt. De har vi malt blå, og plassert ut på kyststien her. Så nå er alt som det skal være, og det er trygt og lett å finne fram her igjen, fastslår Gunnar.

Gjemt i terrenget og vannet

Totalt var det flere titalls steiner som var fjernet fra kyststien, på en strekning på cirka 1,6 kilometer, fra Flautangen mot Grisetro.

Da Gunnar og dugnadsgjengen jobbet på strekningen tirsdag, fant de flere av dem.

– Vi fant rundt 10 steiner som var gjemt i terrenget. De lå under busker, trær og store steiner. I tillegg fant vi noen i vannet. Så det er virkelig noen som har gått inn for å gjemme steinene, sier Finn Henrik Andersen oppgitt.

Han synes det er både trist og rart at noen har brukt tid og energi på å fjerne så mange steiner.

– Steinene er tunge, så den eller de som har gjort dette må nok ha brukt noen timer på dette, mener han.

Dugnadsgjengen har ingen formening om hvem som kan ha fjernet steinene. Men de tror det må ha vært noen voksne personer, ettersom steinene er tunge.

LES OGSÅ: Nå skal det avgjøres: – Utbygging vil være et tap for flere generasjoner

– Vi vil ikke spekulere i hvem som står bak. Men vi synes det er fryktelig kjedelig at noen gjør slikt. For vi har brukt mye tid på å lage en løype som er trygg, sier Gunnar.

– Jeg synes den eller de som har gjort dette burde vippse 15.000 kroner i «bot» til Sandefjord Turistforening, skyter Finn Henrik inn.

Første gang

De fleste steinene som ble funnet tirsdag, er nå satt ut på kyststien igjen.

– Alle steinene vi klarte å få tak i, har vi satt på plass igjen, opplyser gjengen på fem.


Dugnadsgjengen håper nå at steinene kan bli liggende i fred.

– Ikke rør steinene. La dem ligge, slik at de kan være til nytte for dem som ferdes på kyststien, oppfordrer de.

LES OGSÅ: Se så fint Jan Ivar har gjort det ved gapahuken på Flautangen

Gunnar legger samtidig til at det er sjeldent de opplever hærverk og sabotasje på kyststien.

– Gjennom tidene har det heldigvis vært lite hærverk. Og sabotasje som dette, som jeg mener steinfjerningen er, har vi ikke opplevd før. Jeg håper vi slipper å oppleve dette igjen, avslutter han.

Vi graver i strandsonen

* Østlands-Posten og Sandefjords Blad samarbeider om et felles graveprosjekt der vi ser på forvaltningen av strandsonen.

* Spørsmål vi stiller er: Hvordan har det seg at kun henholdsvis 41,7 prosent og 32,7 prosent av strandsonearealet er tilgjengelig for folk flest i Larvik og Sandefjord, og hvor går utviklingen?

* Prosjektet er støttet av Fritt ord og Amedias gravefond.

* Har du tips? Da kan du sende det til ansvarlig redaktør i ØP, Eirik Haugen eller ansvarlig redaktør i SB, Steinar Ulrichsen. Våre epostadresser er: [email protected] og [email protected]