Det siste halvannet året har Thomas J.R. Marthinsen, som er oppvokst i Sandefjord og nå bor i Danmark med kone og fire barn, arbeidet med en sakprosabok til store barn om terrorangrepene 22. juli 2011.

– I år markerer vi at det er 10 år siden 22. juli. Barna som går i grunnskolen nå var enten veldig små, eller ikke født enda den sommeren – men samtidig trenger de ikke søke langt ut for å finne noen som er direkte berørt i egen bekjentskapskrets, sier han.

Samlet inn barnas spørsmål

– I floraen av bøker, artikler, serier og lignende er mye skrevet og laget av voksne til andre voksne. Dermed kan det mangle litt for de litt mindre størrelsene. Hvilket ikke betyr at de ikke får ting med seg likevel, sier Thomas.

Det kan være vanskelig for oss voksne å gi gode svar rundt det som skjedde den dagen. Og det kan fremdeles være sårt og vondt å snakke om. Men det må vi aldri slutte å gjøre.

Med dette i tankene har Thomas reist rundt i Norge og besøkt mellomtrinnet på barneskoler, hvor han har snakket med barna og samlet inn spørsmålene deres om 22. juli.

Store Bergan

Thomas har selv gått på Store Bergan skole i Sandefjord, så det sto helt klart for ham at han ville ha med barneskoleelever derfra i sin nye bok.

– Før jeg dro, var jeg litt redd for at det ikke ville komme noen spørsmål i det hele tatt, at dere egentlig ikke lurte på noe om 22. juli 2011. Jeg tok feil. For det første visste dere mye mer enn jeg hadde trodd, for det andre hadde dere langt flere spørsmål enn jeg hadde forestilt meg, forteller Thomas.

Hva er det barn spør om?

Barna i boka har spurt om mye forskjellig, og her er noen av spørsmålene til elevene som kom med i boka:

Hva skjedde da politiet pågrep Anders Behring Breivik på Utøya? Jobbet han alene eller var det noen som hjalp ham? Hvor fikk han tak i politiklærne? Sa han at han angret da han ble tatt? Hvordan var det å overleve terrorangrepet? Har Norge lært noe av terroranslagene mot Regjeringskvartalet og Utøya? Er det trygt å leve i Norge nå? Døde alle som var på Utøya? Hadde Anders Behring Breivik det vanskelig som barn?

Alle disse spørsmålene har forfatteren fått svar på fra personer som vet hva de snakker om.

Snakket med dem som var der

En journalist vet gjerne litt om mye, men ikke så veldig mye om ett emne. Så etter at Thomas hadde samlet inn side opp og side ned med spørsmål fra barn og unge, måtte han snakke med noen som kunne svare skikkelig, grundig og ærlig på dem.

– Jeg måte snakke med noen som vet hva de snakker om. Derfor har jeg snakket med mennesker som var på Utøya 22. juli. Jeg har snakket med en jente som ble skutt og overlevde. Jeg har snakket med en av politifolkene som var på jobb i Oslo da bomba smalt i Regjeringskvartalet, sier Thomas, og forteller videre om folk han har snakket med i boka.

Er Norge et trygt land

– Jeg har snakket med en som er ekspert på det som foregår på nettet, og som kanskje er viktigere enn vi voksne aner. Jeg har også snakket med en av dem fra politiets beredskapstropp som ble sendt til Utøya for å stoppe det som skjedde.

Forfatteren har også snakket med hun som bedre enn noen annen burde kunne svare på et av de spørsmålene som gikk igjen flest ganger:

– Er Norge et trygt land å bo i nå? Det snakker statsminister Erna Solberg om, sier Thomas.

Eget kapittel for voksne

Håkon Schultz som er pedagogisk psykolog og forsker på vold, terrorisme og krisepsykologi, har gjennomgått manus for å sikre at det er formidlet på en slik måte at det egner seg for barn i målgruppen 9–12 år.

Schultz mener denne boken er så bra at den bør inn i læreverket, og at dette er en bok som uten tvil kan brukes på ungdomsskolenivå også. Helt til slutt i boken finner vi et eget kapittel til voksne, om hvordan vi kan bruke boken, og snakke med barna om vanskelige og vonde ting som 22. juli.

Har skrevet mye om 22. juli

Thomas J.R. Marthinsen skal sammen med Schultz delta på to arrangement på 22. juli-senterets familiedag i forbindelse med 10-årsmarkeringen av 22. juli. Boken utgis av forlaget Solum Bokvennen og er illustrert med 37 malerier av den belgiske kunstnere Els Cools.

Det er ikke første gangen forfatteren gir ut bøker som har med terroranslaget 22. juli å gjøre.

Han førte i pennen Jens Breiviks selvbiografiske bok Min skyld? (Juritzen, 2015) og var også en av bidragsyterne i Respons 22/7 (Forlaget Oktober) som ble utgitt høsten 2011 som en umiddelbar respons på 22/7-hendelsene.