Gå til sidens hovedinnhold

Har vi et reelt valgdemokrati i Norge?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har muligens brukbare forhold rundt det politiske bordet i Norge, men hva med de små partiene ved enden av bordet? Og hva gjør dette med fremtidens velgere?

Før stortingsvalget i høst kommer de sedvanlige skoledebattene på videregående skoler rundt om i landet, og som vanlig skaper det bryderi, for de minste partiene. De store representerte partiene er sikkert happy med status quo. Men, problemet er at allerede her starter indoktrineringen rundt de partiene man ønsker til stede. Det finnes mange førstegangsvelgere på skoledebattene, og ikke minst veldig mange fremtidige velgere, som de mindre partiene vil slite med å nå ut til gjennom dagens ordninger. De får som oftest ikke delta på debattene.

«Realiteten» disse unge velgerne møter er altså at partifloraen i Norge bare inneholder de som allerede sitter på Stortinget. Om ikke disse unge velgerne selv gjør en ekstra innsats ut over å bevitne debatten, finner de altså f.eks. ikke ut at partiet Liberalistene stiller med valglister i alle fylker i det kommende valget, i tillegg til 2–3 andre partier som også stiller i alle fylker.

Er dette et reelt valgdemokrati? Nei vil jeg si. Førstegangsvelgere og fremtidige velgere har også en rett på å vite at det finnes flere partier der ute å velge i, og derfor burde også disse partiene få lov til å stille på skoledebatter. Det blir for mange da vil man si, greit, men da kan man i det minste invitere de partiene som stiller i alle fylker, det er faktisk en formidabel jobb å få dette til. Det er rundt 3–4 andre partier enn de som allerede er representert på Stortinget i dag som stiller valglister i alle fylker denne gang.

Det er veldig lett for de lokale skolene, også Sandefjord Videregående Skole, å bare henvise til at vi er anbefalt å kun invitere de partiene som er på Stortinget. Partier som er i ferd med å bli en smørje av en samlet valgmasseklump, med knapt nok synlig skilnad på de. Hvor spennende er det å møte for disse ungdommene?

Nå ser vi for første gang også enkelte skoler som til og med vil utestenge mindre partier fra valgbodene etter debattene, hvilken skummel utvikling er vi i ferd med å bevitne? Skal virkelig norsk ungdom fores gjennom et styrt inntrykk av at vi har en begrenset partiflora i Norge?

Min oppfordring blir da til de lokale myndighetene på Sandefjord Videregående Skole, og alle andre skoler rundt om i landet. Snu om og inviter i det minste de partiene som stiller til valg i alle fylker i høst. Det er mulig å bestemme dette selv, i Rogaland har de f.eks. allerede gjort dette.

Har vi så et reelt demokrati i Norge?

Tja, kanskje det kan bli et til slutt?

Det er viktig å være fremtidsoptimist!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.