Dropp deo – denne uken er parfymefri

PROBLEM: Overraskende mange nordmenn plages av andres parfymebruk i hverdagen. Dette prøver NAAF å gjøre noe med ved å arrangere parfymefri uke. Illustrasjonsfoto

PROBLEM: Overraskende mange nordmenn plages av andres parfymebruk i hverdagen. Dette prøver NAAF å gjøre noe med ved å arrangere parfymefri uke. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Norges Astma- og Allergiforbund anslår at over 100.000 av oss blir syke av god lukt.

DEL

(Tønsbergs Blad) Såpe, sjampo, balsam, hårvoks, kremer, tannkrem, parfyme, etterbarberingsvann, klesvaskemidler, skyllemiddel. De fleste av oss er ikke klar over at parfymen fra disse hverdagsproduktene kan skape problemer både for oss selv om mange andre. Derfor velger Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) å arrangere en hel uke med fokus på parfyme, med målsetting å forsøke og redusere bruken av det.

LES OGSÅ: Ola er alvorlig syk etter 25 år i oljebransjen – det verste som kan skje nå er at noen tenner bål i hagen

Allergi og overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem, og nå anslås det at nærmere 150.000 nordmenn har utviklet denne typen allergi. På toppen av dette kommer de som reagerer med overfølsomhet mot duften. Hele 1 av 5 oppgir at de plages av andres parfymebruk. Helsefaglig rådgiver i NAAF, Anna Bistrup, forteller at dette skaper utfordringer for svært mange i hverdagen.

– Flere synes det eksempelvis er vanskelig å ta kollektivtransport. De opplever et såpass stort ubehag når de sitter ved siden av noen som bruker parfyme, at de må gå av bussen eller trikken, sier hun.

Målsettingen med denne uken er å redusere bruken av dufter slik at færre utvikler allergier, og bidra til at hverdagen blir enklere for dem som allerede er berørt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.