(Nordlys)

Tirsdag ettermiddag denne uken var Eirik Hoel Sandviks katt Lillepus ute og luftet seg i boligområdet i Kaldfjorden. Lillepus har en god venn i nabokatten, og de to var i lek da de skulle krysse veien rett før svingen opp til Ersfjordeidet.

Akkurat i samme øyeblikk som de to kattene legger over veien, kommer en utenlandsregistrert Volvo kjørende i retning byen. Naboens katt som løper først, klarer akkurat å unngå bilen, mens Lillepus blir truffet.

En drosje som tilfeldigvis sto parkert med dashkamera på, fanger opp hele hendelsen på video. Der ser man tydelig hvordan den ene katten løper videre tvers over veien, mens den andre trolig havner under bilen.

Lå livløs igjen

På filmen fra dashkamera ser man ikke hva som skjer etter påkjørselen, men sjåføren som kom bak Volvoen observerer at den stopper, og at sjåføren går ut. Det samme gjør flere naboer.

– Ifølge naboer som bevitnet det som skjedde stoppet føreren umiddelbart på busstoppet, men kun for å sjekke at alt var i orden med bilen. Da denne naboen kom gående satte sjåføren seg kjapt inn i bilen igjen og raste av gårde, forteller Sandvik.

Tre år gamle Lillepus lå livløs igjen etter påkjørselen. Moren til nabo Jørn-Håvard Edvardsen var da på vei til ham for å sitte barnevakt, og forteller at det ligger en livløs katt på veien. Edvardsen tror det kan være en av hans katter, og går ned for å sjekke.

Det viser seg at hans egen katt var den som løp først over vegen, og dermed berget livet.

Han reagerer på at trafikken bare forsetter forbi den påkjørte katten.

– Biler som tydelig ser katten ligge i veien bare kjører i full fart forbi som om ingenting hadde skjedd. Når vi sto nede på veien så var det fåtall som bremset ned, eller svingte noe særlig ut der vi sto og ordnet med katten. Når jeg er på vei ned til katten ser jeg at bilene «sikter seg inn» for hvordan de kan passere katten uten å måtte stoppe, selv om det kommer biler i motsatt kjørefelt, forteller han.

Hjerterått

Edvardsens leieboer Stine Engen er frivillig i Dyrebeskyttelsen, de får fjernet katten fra vegen, og hun tar den med til Anicura på Kvaløya for skanning av chip. Halvannen time etter påkjørselen får Sandvik den triste beskjeden om at Lillepus er død.

Sandvik sier han fortsatt ikke har tatt helt innover seg at katten hans aldri skal komme hjem mer.

– Det har ikke helt sunket inn tror jeg, men det føles selvfølgelig utrolig trist; han var en høyt elsket og uerstattelig koseklump. Må legge til at jeg ikke skylder på sjåføren, da det var katten som sprang ut i veien helt selv. Jeg er heller bitter på det faktum at Dyrebeskyttelsen sannsynligvis har rett i at det er stor risiko for slike hendelser med utekatter, sier han.

Han reagerer imidlertid på at sjåføren bare sjekket bilen, før han stakk fra stedet, uten å varsle noen.

– Jeg synes det er helt hjerterått og regelrett sjokkerende at noen kjører på et dyr og ikke sjekker hvordan det går med dyret før de suser videre. Det kunne jo vært han lå der lemlestet, men levende og i store smerter.

Blir et savn

Selv har han ikke klart å se filmen som viser påkjørselen. Men på Facebook la han ut et innlegg, der han innstendig ber folk som kjører på dyr, om å stoppe og varsle om hendelsen. Han takker også Dyrebeskyttelsen i Tromsø som var raskt på pletten.

Eirik har to katter, og Mammapus som er moren til Lillepus blir nå alene i hjemmet.

– Det er jo av selvsagte årsaker litt vanskelig å få forklart det til henne, og selv om det er litt tidlig å si, så er det klart at det blir et savn. De to har vært bestekompiser som sov sammen og lekte sammen og stelte hverandre. Det er supert med flerkattehjem når de går godt overens. Mammapus er heldigvis en latpus som holder seg inne eller på verandaen, forteller han.

Kjøres hensynsløst

Sandvik har hatt katt i området siden 2002, og Lillepus er den første som må bøte med livet i trafikken. Men med den farten som mange holder gjennom 60-sonen, tror han det kan ha vært en ulykke som ventet på å skje.

– Det er utrolig mye trafikk og det kjøres hensynsløst og fort. Vi som i alle år har brukt veien til å gå tur og lufte bikkjer orker nesten ikke lengre. Enkelte som bor her i området føler ikke de kan lufte hunden før nærmere midnatt. Det er helt merkelig å tenke på at vi en gang lærte å sykle langs denne veien, og det bor en fortsatt del småbarn i husene langs veien her på Bergly. Jeg vil på ingen måte anse det som trygt å gå langs veien her, spesielt ikke etter mørkets frembrudd.

Ingen skam å melde fra

Styremedlem og ansatt i Dyrebeskyttelsen Tromsø, Nathalie Theodorsen, har flere ganger hentet katter etter påkjørsel. Hun er tydelig på at det er sjåførens plikt å melde fra, men sier det dessverre forekommer at folk lar være.

– Man skal ikke hensette dyr i hjelpeløs tilstand, og man vet ikke hvilken tilstand dyret er i, hvis man ikke sjekker. Folk må se hvordan dyret har det, og få det ut av vegbanen slik at eier kan finne det igjen. Så bør man varsle naboer, dyrebeskyttelsen, eller på lokale facebooksider. Helst bør man også ta det med til veterinær, selv om det ikke er liv. Det sitter en familie et sted, som venter på at dette dyret skal komme hjem, sier hun.

Det er ingen skam å melde fra om at man har kjørt på et dyr. Og heller ingen unnskyldning for å la være, understreker Theodorsen.

– Det er en mye større skam å stoppe for å sjekke bilen, og så kjøre videre, sier Theodorsen – som samtidig oppfordrer alle katteeiere til å sette på chip på kattene sine.