Gå til sidens hovedinnhold

Her er alle velkomne

Verdensteateret er kulturhuset for hele Sandefjords befolkning!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At kulturrådets leder og ungdomsrepresentant velger å kalle teateret for «et sted hvor 40-åringer drikker øl», og samtidig antyder at ungdom ikke har vært like velkommen de siste årene, er påstander som er direkte feil, og faller på sin egen urimelighet. Avsenderen burde vite bedre.

LES INNLEGGET HER: Leserbrev: Verdensteateret – et ungdomssted

Som driver av Verdensteateret har Fjorden Kulturdrift hatt fokus på å forvalte avtalen mellom oss og Sandefjord kommune til beste for hele kulturlivet i Sandefjord.

Vi har valgt å forholde oss rolig, og foreløpig kun observere det som skjer av debatt rundt byggeplaner etc. Leserbrevet fra Kulturrådet i Sandefjord ser vi imidlertid at er vinklet såpass unyansert og lite korrekt, at vi velger å kommentere dette.

Siden Frilynt, som var forrige driver av Verdensteateret, sa opp sin avtale med Sandefjord kommune i 2018, har Fjorden Kulturdrift overtatt driften. Vi har hatt fokus på å gjøre Verdensteateret tilgjengelig, og aktiviteten på huset økte allerede i vårt første driftsår betraktelig - med hele 30 prosent.

Før koronaen endret på kalenderen etter mars 2020 lå det an til ytterligere økt aktivitet for fjoråret. Hvis alle bookinger hadde kunnet gjennomføres, ville bruken ha økt med 49 prosent sammenliknet med året før.

Det er naturlig at ungdomsklubben i nabobygget ikke lenger kan komme og gå som man vil på huset, når de har valgt å si opp driftsavtalen med kommunen. Ungdommen der har likevel hele tiden vært hjertelig velkommen til å leie Verdensteateret på lik linje med alle andre.

Ungdomsklubben Napern er jo blant leietakerne som driver med ungdomsaktivitet, og med dagens driftsmodell er Verdensteateret tilgjengelig for de øvrige 11.500 barna og ungdommene over 5 års alder i kommunen også.

I 2019 var kulturhuset leid ut 86 dager, hvorav 33 av dagene var arrangementer for barn og ungdom. Det tilsvarer nærmere 40% av all aktivitet! En billig penge for å leie vil vi også si det er, med den politisk bestemte leiesatsen.

Det er et stort mangfold blant brukerne av Verdensteateret. Det ønsker vi at det skal være. Vi ønsker kulturaktivitet for alle grupper av befolkningen. Det er svært viktig å inkludere alle aldersgrupper, og kanskje spesielt i den tiden vi er inne i nå.

Vi vil tro at Kulturrådet er enig i kulturens verdi for både barn, ungdom, voksne og den eldre delen av befolkningen. Med den sentrale beliggenheten Verdensteateret har, er mulighetene til stede for alle gruppene!

KOMMER TIL VERDENSTEATERET: Rigmor Galtung: – Jeg tåler godt en mann som er 15 år yngre

Verdensteateret er langt fra noe man kan kalle et utested, og man kan ikke komme og drikke alkohol til enhver tid. Ja - det er servering på noen av arrangementene, men langt fra alle. I 2019 var det alkoholservering på 21 av 86 arrangementer, altså en snau fjerdedel.

I halvparten av disse tilfellene var serveringen begrenset til rett før forestilling og i pausen. Det er selvsagt uaktuelt med servering på arrangementer for barn og ungdom.

Vi i Verdensteateret ønsker hele Sandefjords befolkning velkommen til å bruke huset på like vilkår – alle brukerne behandles likeverdig og i tråd med det Sandefjord kommune og de folkevalgte har bestemt. Ungdomsklubben i nabobygget er selvsagt like velkommen som resten av kulturaktørene i byen – på like vilkår som de andre.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.