Her er reglene for årets konfirmasjonsfester: Theodor (15) får beskjed om å huske to viktige ting

Til helga skal Theodor Skjelvik (15) og 50 andre konfirmanter stå i Vesterøy kirke. På grunn av koronaviruset har kirka flyttet stolene, og alle konfirmantene har fått ti stoler til dispensasjon.

Til helga skal Theodor Skjelvik (15) og 50 andre konfirmanter stå i Vesterøy kirke. På grunn av koronaviruset har kirka flyttet stolene, og alle konfirmantene har fått ti stoler til dispensasjon. Foto:

Mange hadde kanskje sett for seg at det skulle bli lettere å arrangere fester og sammenkomster nå i høst. Høstens konfirmasjoner står for tur. Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad har den siste tiden fått flere spørsmål om trygg gjennomføring av festen.

DEL

Over to dager og fire gudstjenester skal 51 konfirmanter stå i Vesterøy kirke i helga. Noen har valgt å utsette festen, andre har sett seg nødt til å flytte festen fra hjemmet til et lokale på grunn av begrensninger på antall personer og noen har nedskalert feiringen.

På søndag skal Theodor Skjelvik (15) stå som konfirmant i Vesterøy kirke. Han forteller at han har hatt en fin konfirmasjonstid, selv om de må huske meteren og håndsprit.

– Det har vært veldig gøy. Vi blir påminnet å «bacce» hendene, og holde meteren. Nå gleder jeg meg til å se familien på søndag, sier Skjelvik.

Ikke alle kan komme

Han forteller at planleggingen av konfirmasjonen har skapt litt trøbbel, da de skal arrangere festen hjemme. Skal man arrangere sammenkomster hjemme, er det fortsatt bare lov å ha 20 personer på besøk.

– Det ble litt vanskelig med antallet personer med tanke på hvem som skal komme. Jeg har familie i Bergen, som egentlig skulle komme. Nå kommer bare de aller nærmeste, sier han og fortsetter:

– Det er litt trist at ikke alle kan komme som planlagt, men jeg regner med at jeg får mange gratulasjoner uansett, sier han.

Sogneprest og stabsleder i Vesterøy kirke, John Peder Grimsmo, forteller at de har en fordel ved konfirmasjonene, fordi at de kan flytte rundt på stolene i kirkerommet.

– Hver konfirmant får en egen rad med ti stoler. Da bestemmer de selv hvordan gjestene skal sitte, med en stol imellom hver kohort, forklarer Grimsmo.

Sogneprest og stabsleder i Vesterøy kirke, John Peder Grimsmo, forteller at de har gått igjennom noen liter med håndsprit den siste tiden. Kirka har gått over hvert enkelt ledd i gudstjenesten, for å gi alle en fin og trygg dag.

Sogneprest og stabsleder i Vesterøy kirke, John Peder Grimsmo, forteller at de har gått igjennom noen liter med håndsprit den siste tiden. Kirka har gått over hvert enkelt ledd i gudstjenesten, for å gi alle en fin og trygg dag. Foto:


Streaming

Under konfirmasjonene skal presten rengjøre hendene med håndsprit mellom hver gang han skal be for en konfirmant.

– Det krever en del liter Antibac, og vi har hatt et høyt forbruk for å si det slik. Til gudstjenestene har vi gått over hvert enkelt ledd, og sørget for at vi holder alle forskrifter. Det har vært den største forberedelsesprosessen før en konfirmasjon på mange år, sier Grimsmo.

Under koronapandemien har kirka streamet gudstjenestene. Dette blir også et alternativ for dem som ikke kan være med i kirka under konfirmasjonene, på grunn av avstandsregelen. Grimsmo forteller at flere av de ansatte i kirka har hatt en bratt læringskurve når det kommer til IT og streaming.

– Da vet vi at det blir litt hyggeligere, når selskapet starter, at alle har fått sett hele seremonien. Vi har jobbet mye med avviklingen, og håper at vi skal få til en fin dag for alle.

Gjennomgående tema

Da landet stengte på grunn av koronaviruset i vår, ble mange naturligvis også nødt til å utsette eller avlyse store private jubileumsfester, bryllup og konfirmasjoner. Mange hadde nok et håp om at det skulle være lettere å arrangere festen nå i høst. Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad har fått flere henvendelser om de store festene nå den siste tiden.

– Spørsmål om arrangement og private samlinger har vært et tema nesten hele tiden, men det har tatt seg litt opp nå i høst. Jeg har fått spørsmål om større fødselsdager og bryllup, men også sesongbaserte arrangement som konfirmasjon og lignende, sier Augestad og fortsetter:

– Noen har for eksempel utsatt bryllup i håp om at det skulle bli en åpning for større arrangement nå. I den sammenhengen er det mange som er usikker på hva som er et arrangement og hva som er en privat sammenkomst.

Privat sammenkomst vs. arrangement

En privat sammenkomst er om du inviterer noen hjem til deg eller et annet privat hus. Da er anbefalingen at det kun skal være 20 personer samlet. Det skal være mulig å ha en meter avstand mellom alle som ikke bor i samme hus eller har lignende nært forhold.

Er man derimot på et offentlig sted, i et forsamlingslokale eller leier lokalene til det lokale idrettslaget eller en restaurant, kan man være opp til 200 personer.

– Er det et arrangement på offentlig sted er grensen på 200 personer festet i loven. Da er det ulovlig å være mer enn 200. I private samlinger er 20 personer anbefalingen fra Folkehelseinstituttet. Du blir ikke straffet om du møtes flere, men det er en sterk anbefaling om at man holder seg til 20, sier Augestad.

Augestad forteller at han har fått spørsmål fra flere om hva som er et offentlig sted.

– Folk lurer for eksempel på om et offentlig sted kan være å låne hagen til naboen. Det er ikke et offentlig sted. Et offentlig sted defineres som et sted hvor allmennheten har tilgang. Dette kan virke urimelig og rart, men det er slik reglene er, sier han.

Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad har den siste tiden fått mye spørsmål om arrangement som bryllup og konfirmasjoner. Fortsatt anbefales det kun 20 personer til en privat sammenkomst. På offentlige arrangementer er det kun lov til å møtes 200 personer.

Kommuneoverlege Ole Henrik Augestad har den siste tiden fått mye spørsmål om arrangement som bryllup og konfirmasjoner. Fortsatt anbefales det kun 20 personer til en privat sammenkomst. På offentlige arrangementer er det kun lov til å møtes 200 personer. Foto:


To viktige regler

Andre spørsmål han får handler om hva som er smittefarlig og ikke. Da forteller han igjen at det finnes to viktige regler.

– Holde avstand til hverandre og håndhygiene. Å holde avstand gjør at du er tryggere også i større forsamlinger. En meter er anbefalt, men holder du to meter er du enda tryggere. Alt du tar i kan være smittebærende. Tar du i noe, kan det føres til munn eller nese om du tar deg til ansiktet, sier han, før han påpeker at det for tiden er lite smitte i Sandefjord.

– Om folk overholder disse velkjente rådene, er det trygt å være sosial og rundt andre, slik jeg ser det.

Likevel sier Augestad at de som er i en risikogruppe, bør tenke seg nøye om før de deltar i sosiale sammenkomster.

– De bør i størst mulig grad unngå smittefare. Om barnebarnet skal døpes, eller datteren skal gifte seg er det naturlig at man blir med. Men man bør tenke på avstand og håndhygiene. Jeg tenker at vi alle må holde oppe en god disiplin når det gjelder smittevern, slik at vi i stor grad kan hindre smitte hos de i risikogruppa. Det er et felles ansvar vi alle må ta, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken