Gå til sidens hovedinnhold

Her tar det nye fylket et mageplask

Det er bare å ruste seg for regionkamp. Nå ser det ut til at Sandefjord, det nye fylkets største kommune, igjen skal miste arbeidsplasser og viktige tilbud.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samarbeid på tvers av kommunegrensene? Se det større bildet og tenke hva som er best for helheten og fellesskapet?

Skal det nye fylket bli noenlunde sammensveiset og fungere effektivt, bør vi alle kunne tenke utenfor vår egen navle.

Men akkurat nå, kan det se ut som om helhetstenkning igjen vil straffe seg for oss som bor i Sandefjord. Vi var det gamle fylkets mest folkerike kommune uten at det så ut til å bli vektlagt noe særlig da vi bare var i Vestfold.

Vi hadde svært få statlige arbeidsplasser, likevel endte de fleste lokaliseringsprosesser med at Tønsberg bare fikk mer og mer. Det har konsekvenser – for det gjør at skattepenger og ringvirkninger forsvinner ut av kommunen.

Så er vi også det nye fylkets mest folkerike kommune. Hvordan vil vi bli hensyntatt nå som Tønsberg og Skien deler på rollen som hovedseter i den nye regionen?

Fasit på det er ikke skrevet ennå, men det vi har sett til nå gir grunn til alvorlig bekymring. Det er i alle fall på tide å finne fram stridsøksene igjen. Det nye fylket byr nemlig på lokaliseringskrig.

I sommer avdekket Sandefjords Blad at det i de dypeste korridorene ble syslet med tanker om å legge ned restaurant- og matfag i Sandefjord.

Det vil altså si at landets eldste kokkeskole skulle bli historie, og det i den kommunen der elevene har størst sjanse på å komme lengst i sine karrierer?

Hvilken annen kommune i fylket kan skilte med å ha utviklet verdensmestere i kokkefaget?

Bakgrunnen var ingen annen enn at det i det stille var bygget opp kapasitet andre steder.

Så kan avisa denne uken bringe nyheten om at Idrettens hus i Sandefjord er i fare. Idrettrådets leder, Thor Henning Nilsen, forteller at Telemark er på tå og hev og jobber intenst med å etablere et kontor i Grenland.

LES OM DENNE SAKEN HER: Frykter for Idrettens Hus i Sandefjord: – Jeg synes det er kjempetrist om vi skulle miste arbeidsplassene, spisskompetansen og det fine samarbeidet

Men ikke før har trykksverten tørket på onsdagens papiravis der nyheten ble formidlet, så viser det seg at det er enda mer i spill på SVGS.

I et forsøk på å «harmonisere» studietilbudet i fylket, er det foreslått å legge ned en rekke andre fag ved Sandefjord Videregående Skole.

Lektor og faglærer Trude Selnes forteller at hun nå frykter at kunst, design og arkitektur skal legges ned. Samtidig foreslår fylkeskommunen et kraftig kutt i tilbud om musikk dans og drama.

LES MER OM DET HER: Kjemper for å beholde kunst, design og arkitektur

og her: Protesterer mot redusering av musikk, dans og drama

Forslaget på «harmonisering» har ennå ikke vært til politisk behandling, forteller fylkesvaraordfører Mette Kalve (Ap). Saken er planlagt fremmet for fylkestinget 15. desember. Det spørs hvor stort spillerom de får i diskusjonen dersom premissene allerede er lagt.

Ikke rart motgruppene er i ferd med å samle seg om protestskriv og underskriftkampanjer. Det ser ut til å være en god idé. Slik saken står nå, handler dette om hva slags smuler Sandefjord skal beholde i den nye fylkeskommunen, og da gjelder det å rope høyt.

Det er derfor lett å være enig med Kalve i at saken «kommunikasjonsmessig» ikke har gått «spesielt bra».

Eller for å si det mer folkelig: Det kan bare beskrives som et mageplask.

LES OGSÅ: Ikke mot nedleggelse, sa du?

ANDRE MENINGER:

Derfor kan du glede deg over plasten!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.