En leser av Sandefjords Blad, som ønsker å være anonym, har reagert på at husbåten har ligget der i en måneds tid, og lurer på om det er fritt fram for husbåteiere å ankre opp der de ønsker. Han er blant annet bekymret for fuglelivet i området.

– Det er en god del fugl i området som bruker Fetjakilen til hvile og landingssted, og det kan se ut som om husbåten forstyrrer fuglelivet. Hvert år kommer 15–20 hegrer og vi kan ikke lenger se at de er på plass og hekker, forteller han.

LES OGSÅ: Fjernes ikke utkragende veranda og steinblokker innen 10. oktober, risikerer eieren forelegg

Flytende hytte

Sandefjords Blad har vært i kontakt med byggeren og eieren av husbåten, men han ønsker ikke å kommentere saken. Han ønsker heller ikke avisomtale av båten, som han hevder er en helt vanlig fritidsbåt.

På sin Facebook-side beskriver eieren husbåten som en flytende hytte, bod, hus, badstue, grillterrasse og selskapsbåt.

LES OGSÅ: Ligger få meter fra vannkanten: Reagerer på trapp, støttemur og at hyttas grunnflate virker utvidet

(Saken fortsetter under bildet)

Den er 10 meter lang med en 6,8 meter lang og 3,5 meter bred funkishytte med takterrasse. Hytta på 22 kvadratmeter har gass, solenergi og landstrøm. Husbåten har bad med saltvannstoalett med septiktank. Båten har skyvedører foran et åtte kvadratmeter stort soldekk, og to små påhengsmotorer i hekken. Båten har også utedusj.

Eieren sier til Sandefjords Blad at dette er en privat fritidsbåt, og at han ikke bygger slike for andre. Likevel ber han på Facebook-siden sin om at folk som er interessert kan ta kontakt for priser og planer. 21. november i fjor opplyste han på Facebook-siden at han framover vil bygge husbåt for salg.

LES OGSÅ: Mener 11 tiltak på denne strandeiendommen er ulovlige

Ulempe for natur og miljø

Sandefjord kommune har i kommuneplanens arealdel følgende bestemmelse:

«Det tillates ikke varig oppankring/fortøyning av husbåt/lekter som benyttes til bolig, uten at dette er i samsvar med gjeldende plan. Dette gjelder også båt som benyttes som bolig».

I bestemmelsens retningslinjer heter det:

«Hensikten med denne bestemmelsen er å hindre at husbåter/lektere ankrer opp/fortøyer på en sånn måte at det kan være til hinder for allmennhetens bruk av området, eller at det medfører skade på eller ulempe for natur og miljø. Når det gjelder varighet på oppholdet vises det til friluftsloven. Kommunen kan legge til rette for områder for mer permanent opphold i husbåt/lekter i reguleringsplanen».

– Retningslinjene viser til at det vil kunne være tillatt å benytte husbåt innenfor et område som er regulert til slik bruk. Per i dag har ikke Sandefjord kommune et slikt regulert område, sier Mette-Marit Juel Gulliksen, som er enhetsleder byggesak i Sandefjord kommune.

LES OGSÅ: Straffes hardt for at andre ikke skal fristes til å prøve seg i strandsonen. Hytteeier på Østerøya slipper ikke unna gebyret på 50.000.