Premierløytnant Hans Fleischer Dons som var nestkommanderende på ubåten «Kobben», tok av fra Gannestadjordet i Borre, sør for Horten, fløy over Horten, Jeløya, Moss og Fredrikstad før han landet på Øra.

På 110-års-dagen inviterer Stiftelsen Dakota Norway de som ønsker å bli med på en flytur langs Dons rute. I ca 330 meters høyde vil DC-3 Dakota-flyet som stiftelsen eier og flyr, følge Dons-rute, men med avgang og landing på Torp ved Sandefjord.

Flyturen vil ta cirka 45 minutter, og flys i svingmønster over referansepunktene fra 1912, slik at alle om bord får en god oversikt fra luften. Turene selges via stiftelsens hjemmeside dakotanorway.no.

Dakotaen kan man dessuten bevege seg omkring også inn til cockpit til flygerne når flyet er på sin beskjedne marsjhøyde. Alle pengene som tas inn går til drift av flyet. Premierløytnanten hadde et minimum av flytimer bak seg da han kom hjem fra et hastebesøk i Tyskland i april og mai 1912. Han hadde lært basis-manøvrene for å fly, og kjøpte et to-seters Rumpler Taube fly for penger som hans skipskamerater i Horten hadde samlet inn, 30.000 kroner.

Ideen om flyturen kom i stand da ubåt-offiserene 19. april 1912 leste i avisen Tidens Tegn at den svenske løytnant Olle Dahlbeck truet med å fly over både Moss og Horten og bombardere flåtestasjonen Karljohansvern med appelsiner.Offiserene ville komme svenske i forkjøpet. Og det klarte de.