Gå til sidens hovedinnhold

Historisk mild vinter i Sandefjord

Artikkelen er over 1 år gammel

For værstasjonen ved Melsom i Sandefjord vil gjennomsnittstemperaturen i vintermånedene desember, januar og februar være den høyeste noensinne.

Det gjelder også værstasjoner fra Agder til Trøndelag, melder Meteorologisk institutt i en pressemelding onsdag.

Gardermoen vil for første gang oppleve at gjennomsnittstemperaturen for vinteren er over null grader. Det klassifiserer ikke til vinter i meteorologien. En vinterdag defineres nemlig som en dag med gjennomsnittstemperatur under null grader.

Les også

Rekordmildt januarvær i Sandefjord: – Den gamle rekorden fra 1983 er slått

Mildeste vinter i åtte fylker

I åtte fylker settes det rekorder: Innlandet, Viken, Oslo, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland og Trøndelag. Nøyaktig hvor høy gjennomsnittstemperaturen på disse stedene var i desember-februar vet vi først når februar måned er over.

Likevel har disse stedene hatt en så høy snittemperatur hittil at vi allerede kan slå fast at de har hatt den mildeste vinteren siden målingene startet. Vi har kun inkludert målestasjoner som har vært i drift i mer enn 30 år.

I vinter har det passert mange lavtrykk fra sørvest, som har med seg mild sjøluft, og det har ført til høye temperaturer i Sør-Norge.

Varmerekordene øker

– Vi har milde vintre med mye lavtrykksaktivitet og høye temperaturer fra tid til annen, men det har aldri vært så mildt som i år, sier Reidun Gangstø Skaland, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

De milde vintrene blir enda mildere enn de hadde vært uten klimaendringer, i tråd med prognosene for framtidens klima.

– En enkeltvinter kan ikke knyttes direkte til klimaendringene, for vi vil alltid ha naturlige variasjoner. Neste vinter kan bli veldig kald. Men vi kan slå fast at vi får stadig flere varmerekorder, mens kulderekorder blir sjeldnere. I 2019 satte vi for eksempel 159 varmerekorder, men kun 27 kulderekorder. Økningen i varmerekorder over tid skyldes den globale oppvarmingen, sier Skaland.

Fakta om vinterens værrekorder

Vestfold og Telemark

  • To stasjoner i fylket setter rekord. Det er Melsom og Færder fyr.

Oslo

  • Både på Blindern og Tryvannshøgda blir vinteren rekordmild. Det er aldri før målt så få vinterdager på Blindern i Oslo som denne sesongen, og for første gang blir gjennomsnittstemperaturen i både desember, januar og februar over null grader. Blindern har heller aldri før i en vinterperiode målt så få dager med fem kuldegrader eller mer, og det har heller aldri vært så få dager med målbar snødybde.

Viken

  • Gardermoen, Rygge og Asker har registrert sin mildeste vinter noensinne. Gardermoen vil for første gang ha en gjennomsnittstemperatur på over null grader.

Innlandet

  • Det blir rekorder sju steder. Målestasjonene på Dovre, Drevsjø, Kise, Østre Toten, Lillehammer, Vest-Torpa og Fagernes setter alle rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur i vinterperioden.

Agder

  • Her settes det rekord ved fem målestasjoner: Oksøy fyr, Torungen fyr, Landvik, Lindesnes fyr og Lista fyr.

Rogaland

  • Det har vært den mildeste vinteren noensinne på Sola og på Utsira fyr.

Vestland

  • Her settes det rekorder på Slåtterøy fyr, Takle i Gulen og på Ytterøyane fyr. Det er også mulig at de to stasjonene Flesland og Florida i Bergen klarer å slå rekorden fra vinteren 2013/14, men sannsynligvis gjør de ikke det.

Trøndelag

  • I Trøndelag fylke blir det sju rekorder for mildeste vinter: Sula, Snåsa, Ørland, Halten fyr, Buholmråsa fyr, Nordøyan fyr og Sklinna fyr.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.