(Nettavisen): Pål Wibe er fersk konsernsjef i XXL, etter at han tok over sjefsjobben 1. april. Han ledet i flere år Europris, som nylig kom med gode resultater, mye takket være koronakrisen.

Som XXL-sjef kan Wibe rapportere om en vekst i inntektene på over 7 prosent i første kvartal til 2164 millioner kroner, men resultatet før skatt ble negativt med 262 millioner. Det er tidenes dårligste første kvartal. For hele 2019 tapte XXL 200 millioner.

XXL meldte i slutten av mars at de permitterer rundt 1000 ansatte i Norge som følge av koronautbruddet og de strenge tiltakene fra regjeringen.

Liten tro

XXL oppgir for øvrig ikke konsensusestimater fra analytikerne, altså hva selskapet forventes å ha av inntekter og resultat. Men ifølge MarketScreener har analytikerne en salgsanbefaling av aksjen og et gjennomsnittlig kursmål på 12 måneders sikt på lave 4,83 kroner.

Det betyr i så fall at aksjen skal falle klart de nærmeste månedene. XXL-aksjen ble på det laveste i slutten av mars handlet til under 4 kroner (se grafen under).

XXL-aksjen er så langt i år ned 36 prosent, men den seneste måneden opp hele 149 prosent. Det blir store prosentvise utslag når de absolutte nivåene er så lave.

Henter penger

Skuffende resultater og feilslåtte strategier har bidratt til at pengene har rent ut av kassa. XXL skal derfor hente 400 millioner kroner i ny egenkapital. Denne aksjeutvidelsen er fullt ut garantert, og tegningskursen er satt til 5 kroner per aksje. Tegningsperioden vil vare fra 4. til 18. mai.

Markedsverdien av XXL ved børsslutt tirsdag var drøyt 2,3 milliarder kroner. Største aksjonær i den børsnoterte sportskjeden er XXL-gründer Øyvind Tidemandsen med 20,5 prosent.