Gå til sidens hovedinnhold

Holdning som ikke holder mål

Søndag kveld rykket politiet ut til smittevernkontoret på rådhuset. Her håndterer kommunen reisende som har kommet med fly og som skal i karantene.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En beruset polakk i 40-årene brukte ufint språk og ville ikke følge de reglene som er innført for å hindre mer smittespredning i Norge.

Mannen ble pågrepet, anmeldt og måtte tilbringe natten i arresten. Tidligere samme dag hadde Sandefjords Blad omtalt at flere personer denne uka er returnert etter ankomst til Torp.

LES OM SAKEN HER: Mann i 40-årene pågrepet på smittevernkontoret: – Gir «f» i samtlige regler

Nå meldes det om så stor overbelastning på rådhuset at kommunen tyr til ekstraansettelser. Situasjonen er «uforsvarlig belastende», uttalte rådmann Bjørn Gudbjørgsrud i formannskapet denne uka.

Det er spesielt krevende, fordi mange av dem som kommer ikke ønsker å være i karantene, og motsetter seg, forklarte rådmannen. En god del reisende mangler dessuten dokumentasjon fra arbeidsgiver. Sist helg måtte kommunen ta inn ekstra personer i rådhuset.

Det er lett i å støtte rådmannen i at dette er en situasjon som ikke kan vedvare. Kommuneoverlegen og annet nøkkelpersonell har gått i kontinuerlig beredskap i åtte måneder. Det siste verken de eller resten av samfunnet trenger, er nye krevende utfordringen på toppen av alt annet.

Nå blir det gjort ekstraansettelser som forhåpentligvis bedrer arbeidsforholdene for kommunens ansatte. Det er vel og bra.

LES MER HER: Nå får Augestad korona-avlastning

Men her er det mer som må gjøres. Det virker som om mange av de reisende kommunen må håndtere, langt fra har skjønt krisen. Å kjempe mot smitten, er å kjempe for liv, helse og arbeidsplasser.

Det er derfor forstemmende at kommunens ansatte må stå i krevende konflikter med reisende som ikke vil innordne seg de smittetiltak som gjelder. Det selvsagt lov å mene hva man vil om de reglene som er innført, og det gjelder også reisende.

Det kan imidlertid ikke være en frivillig sak om man følger reglene eller ikke. Jeg lurer derfor på hva flyselskapene nå selv gjør for å hindre at flere slike situasjoner oppstår. Det er lett å hevde at reisende selv må sette seg inn i hva som gjelder, før de setter seg på flyet til Norge. Erfaringene så langt viser jo at det uansett ikke skjer i tilstrekkelig grad.

ANDRE MENINGER:

Hva mente disse to egentlig da dette bildet ble tatt?

En ode til sekretærene

Kommentarer til denne saken