(Tønsbergs Blad)

Da det ble kjent at Sundvolden Hotel mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden hadde satt opp skilt der de gir gjestene sine en klar beskjed om at de må spise opp maten de har forsynt seg med, gikk nyheten land og strand rundt.

Til NRK sa kjøkkensjefen ved hotellet, Bent Borge Hansen, at gjestene kan spise så mye de vil, men at de må spise opp det de har forsynt seg med.

– Gjestene kan fremdeles spise så mye de orker, men vi sier til dem at de heller kan gå 15 ganger med små tallerkener. All maten her er hjemmelaget. Det er mye hjerte og sjel i det vi serverer, sier Hansen til NRK. Det var NRK som først skrev om saken.

Hvordan oppfører du deg ved frokost- eller lunsjbuffeten? Irriterer du deg over små tallerkener med lite plass til all maten du har lyst på?

En prat med to av hotellene i Vestfold, viser at du og alle andre hotellgjester er blitt flinkere til å spise opp maten man forsyner seg med.

Lar seg inspirere

– Vi har i flere år jobbet med å redusere matsvinnet vårt. I løpet av 4–5 år har svinnet blir redusert med rundt 40 prosent. Vi håper å redusere svinnet ytterligere med 20–25 prosent, helst mer, sier Øyvind Hagen. Han er hotellsjef både ved Quality Hotel Tønsberg og Quality Hotel Fredrikstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mat som kastes er et nasjonalt problem. Ifølge nettstedet til matvett.no, kastes det i Norge mer 350.000 tonn spiselig mat. Hvert eneste år. I kroner og øre utgjør det mer enn 20 milliarder kroner. I Tønsberg har hotellsjef Hagen latt seg inspirere av Sundvolden hotel.

Hagen forteller at han syntes dette skiltet på Sundvolden er et spennende grep.

– Bevisstheten blant gjestene er større nå enn for fire – fem år siden. Et spørsmål hos oss har vært hvordan vi projiserer dette ut til gjestene våre. Vi er en servicebedrift og vil unngå å bruke pekefingeren. Derfor er det interessant med en så klar beskjed til gjestene, sier han.

LES OGSÅ: Snart kan du kjøpe superbillig middag hos Geir, men hva han legger i posen er en hemmelighet (+)

Vekten regner om til kroner

I Sandefjord har de på Scandic Park hotel siden i sommer veid maten som kastes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi får til tider skumle tall. Systemet vi har viser oss i kroner og øre verdien av maten som kastes. Vi har gjort en rekke grep for å redusere svinnet og med dette systemet får vi god statistikk vi bruker aktivt, sier Ivan Stewart, Food and Beverage-ansvarlig ved hotellet.

Veiingen er en del av arbeidet med å øke bevisstheten blant de ansatte, men også blant gjestene. På et skilt som oppfordrer gjestene å spise opp maten, opplyses det også hvor mange kilo mat som ble kastet dagen før.

– Vi har skilt ute der vi ber gjestene heller å forsyne seg flere ganger. Det virker som gjestene har fokus på dette. Både produksjonssvinnet og tallerkensvinnet, går nedover. Også nå i julebordsesongen har det gått ned. Folk vil ha en hyggelig kveld med show, god mat og god drikke. Heller ikke på julebordene er det like mye sløsing som det en gang var, sier han.

LES OGSÅ: – Nøtterø Bakeri bekjemper matsvinn

Både Hagen og Stewart er nøye på å presisere at de ikke har som mål å være politi overfor gjestene, men å veilede og opplyse slik at mat ikke blir kastet. 

– Dette betyr noe i kroner og øre, men like viktig er å bruke ressursene best mulig. Mat som går i søpla har på et tidspunkt tatt opp plass på en åker, sier Stewart. 

Barn og ungdom kaster mye

Både Hagen og Stewart kan fortelle om at når det er mange ungdommer og familier med barn på hotellet, øker tallerkensvinnet.

– Vi ser det spesielt når det for eksempel er håndballturnering i byen. Da får mange servert mat de normalt ikke får hjemme. Magen blir fortere mett enn øynene, og da blir det liggende mat igjen på tallerkenene, sier Stewart.

Tilsvarende erfaringer har også Hagen gjort seg.

– På hotellet i Fredrikstad er det til tider mange barnefamilier. Da ser vi at mengden mat som ikke blir spist opp øker, sier han.

LES OGSÅ: Suksess-restaurant på utkikk i Vestfold

Pilot

Hagen forteller at hotellet i Tønsberg er et av to hotell i hotellkonsernet som i disse dager gjennomfører et pilotprosjekt for å få ned matsvinnet ytterligere. De har nå installert en vekt som brukes for å veie maten som kastes.

– Vektsystemet er utviklet sammen med Visma. Vi måler nå etter hvert måltid slik at vi kan kjøre statistikk. På kjøkkenet kaster vi svært lite mat. Avskjær gjenvinnes i annen mat, for eksempel pølser. Vi er blitt gode på reproduksjon. Det er ikke bare på kjøkkenet svinnet er redusert. Gjestene våre er også veldig flinke, sier han.

Begge hotellene har ordninger for å bli «kvitt» mat som er for god til å kastes. I Sandefjord har Park hotell knyttet seg opp til tjenesten Toogoodtogo. Dette er en tjeneste (ekstern lenke) der det er mulig å kjøpe restemat for en billig penge.

– Dette er mat som er for god til å kastes. Nå kan maten bli solgt og vi tjener litt på det, sier Stewart.

I Tønsberg har de funnet en annen løsning:

– Vi samarbeider med Kirkens Bymisjon og deres kafé Møtestedet (ekstern lenke). Får vi mat til overs, gir vi bort god og næringsrik mat, sier han.