Alle kvinner som er født i 1991 eller senere har fått tilbudet om å ta HPV-vaksinen. Til nå har Vaksinasjonskontoret i Sandefjord satt 369 doser. Nesten 380 har tatt eller planlagt å ta den.

– Vi regnet med at mange kom til å ta imot tilbudet, fordi den beskytter godt mot et vanlig virus og at den koster mye (cirka 1.200 kroner pr dose) hvis man skulle kjøpt den selv, sier Anne Mette Klepaker, helsesøster ved vaksinasjonskontoret i Sandefjord.

Klepaker forteller at det er viktig å ta vaksinen, fordi HPV-viruset er et vanlig virus å få.

– Det kan være plagsomt med tankene man får, og selve behandlingen hvis man må gå til oppfølging for forstadier til kreft.

LES OGSÅ: Er du født etter dette årstallet? Da får du HPV-vaksinen gratis

Håper gutter får tilbudet

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes viruset HPV. Livmorhalskreft er en kreftform som rammer unge damer, og det er også derfor de har fått tilbudet først.

– Gutter kan også få viruset, og få kreft i sine kjønnsdeler, men det er unge jenter og kvinner som har størst risiko for kreft i ung alder. Vi håper at tilbudet blir utvidet og at gutter også kan få tilbudet om vaksinen etter hvert.

Slik får du HPV-vaksine

  • De som fra 1. november 2016 får tilbudet om gratis HPV-vaksine er alle kvinner født 1991 eller senere
  • Unge kvinner i målgruppen kan få vaksinen ved å sende en e-post til [email protected]
  • Husk navn og telefonnummer i mailen – og hvor du ønsker å ta vaksinen (Andebu, Stokke eller Sandefjord)
  • Du blir oppringt innen to virkedager for avtale
  • Er du student? Ta kontakt med helsetjenesten på studiestedet
  • Vaksineringen må startes opp innen utgangen av 2018 for å få tilbudet gratis
  • Samlet informasjon om det midlertidige vaksinasjonsprogrammet er tilgjengelig på fhi.no.

 

LES OGSÅ: Denne vaksinen er gratis - og nei, du får ikke ME av den

Kan tas der du ønsker

Klepaker opplyser at på det på fhi.no ligger informasjon om vaksinen og viruset, og at hun råder alle til å gå inn der og lese.

Sandefjord har tilbudt vaksinen på helsestasjone i Stokke og Andebu, vaksinasjonskontoret og på Sandefjord videregående skole.

– Det har ingen ting å si hvor du bor. Du kan velge hvor du vil ta vaksinen. Du kan ta den der du bor, eller oppholder deg. Så hvis du er fra Sandefjord og studerer i Trondheim, kan du ta vaksinen der du selv ønsker.

– Fint tilbud

Tilbudet om å ta vaksinen gjelder fra 1. november 2016 og ut 2018. Vaksinen blir satt i tre doser. Mellom den første og den andre dosen skal det gå en måned, mens det mellom den andre og den tredje skal gå fem.

– Jeg oppfordrer alle til å ta vaksinen. Det er et veldig fint tilbud.