Små hunder kan i verste fall dø: Dette må du gjøre om hunden blir bitt

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Små hunder kan i verste fall dø av huggormbitt. Her får du noen gode råd fra veterinæren om uhellet skulle være ute.

DEL

(Østlands-Posten) – I løpet av huggormsesongen mellom april og november, får vi alene inn 10–15 hunder som er bitt av huggorm, sier Tor Kvinge, daglig leder ved Dyresykehuset AniCura i Bergen.

– De fleste blir bra igjen med behandling, men jeg har opplevd at hunder mister livet etter huggormbitt, forteller han videre.

Tallene på landsbasis viser at rundt 20 hunder årlig dør av huggormbitt.

LES OGSÅ: (+) Lill-Kristin mistet to av sine katter på grunn av rottegift

Kan gi alvorlig skade

Forsikringsselskapet Tryg bekrefter det Kvinge sier, og kan fortelle om flere skademeldinger om hunder med slike bitt i disse dager.

– De fleste hunder som blir bitt av huggorm blir kraftig påvirket. Huggormgift kan gi svært alvorlige skader, og det er derfor viktig at man tar med hunden sin til veterinær så fort som mulig. Tryg får inn nærmere 100 skademeldinger årlig fra hundeeiere, der hunden deres er bitt av huggorm. Noen hunder dør dessverre også av huggormbitt, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

LES OGSÅ: Så enkelt kan du fjerne flått

LES OGSÅ: (+) Nå kan du bestille guidet tur i Fritzøeparken i Larvik på nett

Mange blir bitt

I den varme årstiden er huggormbitt relativt vanlig på hund. Som oftest blir hunden bitt i ansiktsregionen eller på forbeina.

– Det er ikke alltid lett å vite om hunden er bitt eller ikke. Kontakt veterinær om du er i tvil, eller vet at hunden din er bitt. Som oftest vil du høre at hunden hyler til i skogen eller på stien. Du kan som regel se bittstedet, enten ved å se to røde bittmerker, eller at det har hovnet opp og blitt rødt, forklarer den erfarne veterinæren, og ber deg se etter følgende symptom:

* Vær på vakt for akutt halting og smerte. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier Kvinge.

LES OGSÅ: (+) Gult kort: Truer fuglelivet ved å kjøre vannscooter i fredningsområdet på Værvågen

Hva kan man gjøre selv?

Hunden bør holdes i ro og hvile ettersom giften sprer seg fortere dersom hunden er i aktivitet, sier veterinær Kvinge.

– En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser. Veterinær skal alltid oppsøkes så snart som mulig.

Artikkeltags