Hva er det som er grønt?

Styremedlem FNB Vestfold og Telemark

Styremedlem FNB Vestfold og Telemark Foto:

Av

Vi hører det hver eneste dag, "vi må leve grønt", "det grønne skiftet", " vi må skape grønne arbeidsplasser", osv., men hva er egentlig "grønt"?

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vindturbiner? Neppe, de trenger store områder med anleggsarbeid, minst 800 meter anleggsvei pr. turbin og de er laget i materialer som i stor grad ikke er gjenvinnbare. Turbinbladene er laget i et komposittmateriale, de flasser mikroplast i naturen og når de er utbrukt blir de gravd ned i fyllinger. Ikke er de pålitelige strømprodusenter heller, de virker bare når det blåser "akkurat passe". Hver turbinmotor inneholder ca. 1500 liter smøreoljer. En kilowatt strøm fra disse er minst ti ganger så dyr å produsere som vannkraft og de er ikke bærekraftige uten subsidier.

Solcellepaneler? Neppe, de er laget av materialer som det ikke finnes mye av på kloden vår og når de skal ut av drift må de behandles som spesialavfall.

El-biler? Neppe, batteriene produseres av tungmetaller og mineraler det er små konsentrasjoner igjen av i verden, noen av "ingrediensene" graves ut i land som bruker barnearbeidere, slaver og dagbruddene forurenser store landområder. I tillegg kommer ikke strømmen alltid fra såkalte "fornybare" kilder.

Økologisk landbruk? Neppe, økologisk landbruk krever minst dobbelt så store landområder som moderne landbruk og uten kraftfor, kunstgjødsel og plantevernmidler er landbruket svært utsatt for vær, vind og sykdommer.

Sykling? Neppe, en person i bevegelse slipper ut dobbelt så mye CO2 som en person som sitter rolig i en bil, en person i bevegelse trenger også mer energi, altså mat og drikke, enn en person i ro. I forhold til en Euro6-diesel er nok ikke innsparingen veldig stor.

Så, hva er egentlig "grønt"? Hva innebærer "det grønne skiftet"? Hvor blir det av de "grønne arbeidsplassene" vi ble lovet og hva er de?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken