Gå til sidens hovedinnhold

Hva skal hindre overgripere fra å bli kommunalsjefer, egentlig?

Artikkelen er over 1 år gammel

Intetanende ansatte Sandefjord kommune høsten 2018 en overgrepsdømt og ga ham ansvaret for 2.500 ansatte i helse- og sosialomsorgen, mange som selv må forevise politiattest for å kunne jobbe. Hva lærte vi av det?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å forestille seg fortvilelsen som må ha rådet i rådhuset i Sandefjord 26. juni 2019. Den dagen da byens ordfører fikk dette varselet fra Lisbeth Finch, en privatperson: Den nyansatte kommunalsjefen for helse, sosial og omsorg er både dømt for overgrep mot barn og er under etterforskning for et annet overgrep mot barn.

LES SAKEN HER: – Jeg er nysgjerrig på hva som stoppet politiet fra å gi informasjonen videre

Selv om det muligens ikke er formulert i en lov eller i en forskrift, har vi noen klare forventninger om hva det vil si å være tiltrodd ansvaret for 2.500 ansatte som jobber med alt fra barneverntjeneste og NAV til familietiltak og avlastning.

Kan hende har vi ikke formulert disse forventningene for oss selv engang, og de blir bare tydelig for oss når de blir brutt.

Som når det viser seg at varselet holder vann og at kommunalsjefen faktisk både er dømt for overgrep mot barn og er under etterforskning for andre overgrep. Han er i tillegg dømt for misbruk av stillingen som avlaster, tillitsforholdet og avhengighetsforholdet til fornærmede. Ikke et helt uvesentlig poeng når den domfelte bekledde en av kommunens mest betrodde stillinger.

Så tok det da vel også kun to dager fra varselet kom, til den overgrepsdømte kommunalsjefen var permittert fra sin stilling.

Nå nylig ble han dømt til ni års fengsel for overgrep mot to gutter i den andre saken. Dommen er anket.

Men mens vi venter på at anken behandles, går det an å stille seg følgende spørsmål: Hvordan ble han i det hele tatt ansatt? Det er jo krav om politiattest for alle som yter tjenester i helse og omsorg, men hvorfor ikke for toppsjefen?

Svaret på det er følgende: Kommunen visste ikke og kunne ikke vite at kandidaten både var domfelt og under etterforskning når han ble ansatt. Mulige nye arbeidsgivere har ikke tilgang på dommer.

Vedkommende har antageligvis sonet en dom på 120 dager fra den første saken, men det fremkommer ikke av hans CV. Vi har sjekket.

LES SAKEN HER: Rekrutteringsselskap om tiltalt eks-toppleder: – Han hadde svært godt omdømme

Han kom fra stillingen som leder i NAV Sandefjord, og rådmann Bjørn Gudbjørgsrud (som ikke var rådmann da vedkommende ble ansatt) forteller at kommunen ikke hadde anledning til å be om politiattest når vedkommende ble vurdert til stillingen som kommunalsjef.

Spørsmålet blir dermed slik den private varsleren, Lisbeth Finch, selv helt korrekt formulerte det i Sandefjords Blad: «Jeg er nysgjerrig på hva som stoppet politiet fra å gi informasjonen videre?»

Spørsmålet er kanskje sakens aller viktigste.

For det rommer et inderlig ønske om at dette ikke skal skje igjen. Vi vil ikke ha overgrepsdømte kommunalsjefer. Og vi vil hvert fall ikke ha dem som leder for helse- og sosialomsorg - som yter tjenester til mange sårbare og utsatte grupper.

Derfor stilte vi spørsmålet til politiet i Sør-Øst, og fikk tilbake et skriv på 2.700 tegn som politiinspektør Petter Solberg krevde at vi tok inn i sin fulle lengde. Dette har vi gjort, og muligens gjør svaret leserne våre mer kunnskapsrike om lovparagrafer og om hva som er politiets handlingsrom. Kan hende finner til og med en dyktig leser også en selverkjennelse der, helt mot slutten. Men den hviler på så mange forutsetninger at man mest lurer på om den er ekte.

Eller for å si det enkelt: Du lærer mye om paragrafer av å lese hva politiet i Sør-Øst svarer på Lisbeth Finchs viktige spørsmål.

Men du blir ikke klokere.

Eller kanskje enda viktigere: Du blir ikke trygg på at vi har lært. Derfor er jeg urolig for at dette kan skje igjen, i Sandefjord eller i en annen norsk kommune.

LES OGSÅ: Rådmannen om innhenting av politiattester i forbindelse med ansettelser: – Her bør kanskje lovgiver vurdere endringer


ANDRE MENINGER:

Herbjørn Hansson bør slutte å herse

Vi som har vært på Cayman Islands

Nå skal alle ransler pakkes

Kommentarer til denne saken