Gå til sidens hovedinnhold

Hva? Skal landets eldste kokkeskole bli et tomt krabbeskall???

Artikkelen er over 1 år gammel

For å bruke et bilde de fleste sandefjordinger vet hva er: Om vi ikke passer oss nå så blir landets eldste kokkeskole en tom krabbe.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I mai skrev Sandefjords Blad om at fylkeskommunen nærmest hadde snublet inn i en virkelighet der restaurant og matfag i Sandefjord videregående skole allerede var nedlagt.

LES OM DET HER: Er kokkefaget i Sandefjord allerede nedlagt?

Saken bærer tydelig preg av regionalt rot, og burde i seg selv være et argument for at fylkeskommunen ikke fungerer, verken adskilt eller sammenslått.

For når fylket har bygget opp kapasitet andre steder, men har latt landets eldste kokkeskole forfalle i Sandefjord, er det etter min mening planløst rot.

Det er i Sandefjord elevene vil ha størst mulighet for å nå lengst. Hvilken annen norsk by kan skilte med et like stort antall vinnere av Bocuse d’Or?

Et flertall i fylkestinget ser nå for seg hvordan de kan rydde opp i rotet. Men forslaget bærer mer preg av kompromiss enn ekte ryddevilje.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne og Rødt vil gå inn for ikke å starte opp tilbud om restaurant- og matfag (RM) på Sandefjord videregående skole (SVGS) neste år.

Likevel skal utbyggingen gjennomføres som «planlagt». «Det betyr at man skal bygge kjøkken samtidig som man igangsetter et arbeid for å øke rekrutteringen til faget,» heter det i en pressemelding.

LES OM DET HER: Bygger nytt kjøkken, men legger ned restaurant- og matfag: – Dette var det vi fryktet

Spørsmålet som burde ha vært stilt er hvorfor har man tillatt at rekrutteringen til linjene har forfalt i utgangspunktet? Burde ikke dette ha vært gjort før?

Mesterkokkene og kokebokforfatterne Edgar Ludl og Walter Nichtawitz har tidligere stått fram og ment at det er noe som ikke helt stemmer på SVGS, og at linjene ikke har vært markedsført.

LES OM DET HER: – Vi vil stå på barrikadene for kokkefaget

I sommer klarte ildsjeler utenfor skolen å fylle en kokkelinje med et tilrettelagt tilbud på svært kort tid. Faget skriker dessuten etter faglært arbeidskraft. Mye tyder dermed på at det er viljen det står på.

Det er også derfor kompromisset flertallet går for i denne saken mest ligner en krabbe uten innmat.

Hvilket fagmiljø skal nå sørge for at kokkeskolen blir bygget opp for å møte deres behov? Hvem skal samarbeide med næringslivet i Sandefjord om rekruttering og lærlingplasser?

Linjene er jo nedlagt fra og med neste år.

Hvilken skoleledelse skal nå sørge for at dette blir noe som skinner? Ledelsen har jo allerede bevist at en kokkeskole i Sandefjord er noe de egentlig vil legge ned.

Skal de ville noe annet, må de faktisk få et skikkelig styringssignal fra politikerne, og ikke bli servert et tomt skall. Det vil i lengden bare bli fylt med annet innhold eller skape vond lukt – muligens begge deler.

LES OGSÅ:

Sandefjord kokk- og stuertskole – landets eldste

Fortviler over at skoletilbudet deres kan ble lagt ned: – Flere av oss vurderer å droppe ut av skolen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.