Gå til sidens hovedinnhold

Hva skulle vi gjort nå i koronatiden uten musikk og dans, teater og sang? Prøv selv å tenke et liv uten!

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter 20 år i Sandefjord, og kanskje tre ganger så mange store kulturopplevelser produsert av Sandefjord videregående skole, føler vi et behov for å advare mot nedskjæringer i kunstfagene ved skolen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er gammelt nytt at kunstfag gir bedre livsmestring og bedre karakterer i mange andre fag. Mange kunstnere ville verken vært kunstnere eller deltagere på samme måte i samfunnet uten slike linjer som Kunst, Arkitektur, Design og Musikk, Dans, Drama. Alt dette, og ikke minst fordypning i fagene, har SVG på sine timeplaner.

Enestående lærerkrefter

Men det den også har, og som gjør tilbudet så bemerkelsesverdig, er enestående dedikerte lærerkrefter. Også de har markert seg nasjonalt og til dels internasjonalt. Er det noen som ser for seg at de blir værende i fylket uten så givende arbeidsplasser? Eller arbeidsplasser i det hele tatt? Her tappes ikke bare mulig talent, men også muligheten for arbeid for dem som dyrker det frem.

Kunst tar tid, og kunstnere modnes over tid. Det skulle være nok å nevne Lise Davidsen. Hun begynte med gitar på SVGS, og er i dag en av verdens største operasangere. Nå har også en samtidig av henne fra SVGS, Margrethe Fredheim, vunnet en stor Wagner-konkurranse i Danmark. For begge begynte det på SVGS.

Livsmestring og bedre karakterer

Det å arbeide med kunstfag gir både bedre livsmestring og bedre karakterer i mange andre fag. Mange elever som tilsynelatende er svake, i betydningen sjenerte eller tause, bærer i seg kimen til noe stort i kunstfag. Det er rett og slett mange kunstnere som ikke ville vært verken kunstnere eller deltagere på samme måte i samfunnet uten slike linjer som Kunst, Arkitektur, Design og Musikk, Dans, Drama.

Hvis nedskjæringene ved SVGS' kunstfaglige linjer gjennomføres, er det enda en gang akkurat disse fagene som først blir skåret vekk. Det har skjedd med kulturskoler, kulturbesøk i skolene, alt det som i visse kretser oppfattes som minst «matnyttig». Fylkeskommunen får noen skillinger til i kassen, mens elevene er taperne.

Tenk om igjen!

Underskriverne har to liv bak seg i kulturens tjeneste, med alt det innebærer av kunstnerisk utfoldelse og formidling. Vi oppfordrer innstendig fylkeskommunen om å tenke om igjen, og minner om den berømte fiolinisten Yehudi Menuhins løftede pekefinger til daværende kulturminister Åse Kleveland: «Don’t forget the Kommunale Musikkskoler!»

Det skulle egentlig være nok å minne om at da Oslos mangeårige ordfører Albert Nordengen (H) trakk seg tilbake og ble spurt om det var noe han angret på, svarte han «nedleggingen av ungdomsklubbene». Det var en lettvint løsning som kostet Oslo dyrt. Resultatet var ungdom som hang i gatene, gjenger, mer ungdomskriminalitet og ikke minst mer rus.

Folketallet stiger i Vestfold og Telemark, og det burde føre til styrking, og ikke nedskjæring av kunstfagene. Hva skulle vi gjort nå i koronatiden uten musikk og dans, teater og sang? Prøv selv å tenke et liv uten ….

Kommentarer til denne saken