Da Hestnes hvalfangststasjon på Hitra ble gjenåpnet etter krigen, var det kaptein Thorleif Børnick, Tore og Leif Haralds bestefar, som var bestyrer.

– Han gjorde en del infrastrukturgrep. Blant annet skaffet han strøm og leide inn hvalbåter fra Sandefjord som fanget hval der på sommeren. Både sandefjordinger og folk fra Hitra jobbet på båtene og i land, forteller Fjeldberg.

LES OGSÅ: Gullalder i perspektiv

– Sandefjord har vært en gullgruve

Trønderen er lidenskapelig opptatt av historie, og hadde et ønske om å ivareta Hestnes' kulturarv. Ifølge ham er det nå få ting som minner om at det har vært 100 menn i arbeid der.

– Jeg tok initiativ for å få på plass en utstilling. Turen til Sandefjord har vært en gullgruve for oss. Vi begynner å få en representabel samling nå.

Fjeldberg har, med private midler og på privat initiativ, samlet sammen objekter til utstillingen. Den vil ha fokus på kaptein Børnick, som ifølge Fjeldberg var en foregangsmann.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Leif Harald har skrevet bok om bestefaren og hans tid på hvalfangststasjonen, og har derfor mye kunnskap å bidra med. Sammen med broren har han samlet inn gjenstander til Kystmuseet i Sør-Trøndelag, som lånes ut til utstillingen på Hitra.

– Vi ble enige om at vi måtte støtte ham. Vi har samlet ting fra venner og familie som han får med seg, forklarer han.

I tillegg til litteratur fra sandefjordsmuseene, har Henrik Kulms ved Hotel Atlantic supplert med objekter fra sin samling.

SÅ DU DENNE? Ser du hva som pryder Alekseis vegg?

50 år for sent

Rundt 1955 ble stasjonen på Hitra stengt, grunnet for lav bestand av hval. Da hadde hvalfangerne blant annet fanget den største hvalen på den nordlige halvkule på Hitra. Den var over 30 meter lang og veide drøye 100 tonn.

Etter nedleggelsen ble tingene kjørt tilbake til Sandefjord. Nå begynner de å bli returnert til øya i Sør-Trøndelag.

– Utstillingen vil blant annet bestå av objekter som viser den industrielle delen av det. I tillegg til mer dagligdagse ting, som bestikk. Kontorpulten og -stolen til kaptein Børnick har kommet tilbake, forklarer Fjeldberg.

Han hadde all grunn til å smile da han forlot Sandefjord med rundt 60 gjenstander i varebilen.

– Dette vil komplettere historien. Det vil gi en helhet som gjør utstillingen unikt i historiesammenheng. Tanken er at det skal bli en turistmagnet, forteller Tore.

Både han og broren er svært positive og oppmuntrende til å bidra til at landet får ytterligere en hvalfangsutstilling.

– De har en litt provisorisk utstilling der i dag. Det skal bygges opp på nytt og bli mer profesjonelt. Dette er egentlig 50 år for sent, det burde vært gjort før. Men takket være at Arve Ulrik er en ildsjel, blir det nå gjort, sier han.

MERK: Artikkelen har blitt endret etter innspill fra Kystmuseet i Sør-Trøndelag. I den tidligere versjonen ble det nevnt at Museene i Sør-Trøndelag og Kystmuseet var ansvarlige for utstillingen. Dette medfører ikke riktighet, men Kystmuseet låner ut gjenstander til hvalfangstutstillingen.