– Det er et av de aller best besøkte arrangementene våre. Hvalfangerne vet at denne ene dagen vil de treffe mange kamerater fra den gangen de var på hvalfangst sammen, sier programleder Tor Bjørvik.

Han talte opp samtlige tidligere hvalfangere, og selvsagt var det flest fra Sandefjord – fra Thor Dahl med Thorshavet, Thorshøvdi og Thorshammer, Kosmos med Kosmos III og IV, samt Rosshavet. Tallet lå på mellom 130 og 140.

– Så mange har vi aldri samlet tidligere, sier Bjørvik.

Årlige samlinger

Den første samlingen på bygdetunet var i 1996, men først fra 2000 ble det faste, årlige treff. Bjarne Liverød har alltid bidratt som foredragsholder med sine mange historier og kunnskap om hvalfangsten. Også i år.

– Bjarne har «truet» med å slutte å holde foredrag for oss de fem siste årene. Men det er noe med gamle sirkushester og sagmugg, sa Bjørvik til allmenn munterhet.

Folk forærer ofte noe til samlingen. Denne gangen var det et nytt flagg fra Thor Dahl-rederiet, samt er par flensesko. De lignet på vadere, men hadde digre pigger under.

– Man måtte ha skikkelige pigger for ikke å gli på våte hvaler, forklarte Bjørvik, før en vittigper fra publikum var kjapt frampå:

– Det der var forløperen til piggdekka!

Den tidligere politimannen Håkon Andersen (75) syklet fra Sandefjord til Kvelde for å høre hva de gamle hvalfangerne hadde å fortelle.

Jobbet på Kosmos III

– De har en veldig spennende historie, som jeg gjerne vil vite mer om. Jeg har aldri vært på hvalfangst selv, men hadde sommerjobb med å pikke rust og male på Kosmos III i 1957 og i 1959. Da ble jeg kjent med tredjemaskinist Bjarne Liverød, forteller Håkon Andersen.

Han forteller at faren hans var på hvalfangst fra 1946 til 1962, og at han var mye borte.

Andersen er også medlem av Øyas Venner (noe han spøkefullt påstår Bjarne Liverød har «tvunget» ham til), og har vært på besøk i Grytviken på Sør-Georgia.

– Det skjedde i 2013/2014, da kirken i Grytviken rundet 100 år, forteller Andersen.