Synger ut for en god sak

GLADE GUTTER STÅR I KOR: Hvalkjæftens motto er «Blott til lyst», noe som nok kommer til å prege sentrum av Sandefjord i ukene framover. Torsdag 1. desember klokka 16.40 i SB-lokalet i Storgata 4, åpner mannskoret første luke i den kulturelle julekalenderen.

GLADE GUTTER STÅR I KOR: Hvalkjæftens motto er «Blott til lyst», noe som nok kommer til å prege sentrum av Sandefjord i ukene framover. Torsdag 1. desember klokka 16.40 i SB-lokalet i Storgata 4, åpner mannskoret første luke i den kulturelle julekalenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mannskoret Hvalkjæften åpner selv første luke i julekalenderen som inneholder 24 kulturarrangementer på 24 steder i løpet av 24 dager.

DEL

Kulturdugnaden går ut på at det hver dag i adventstida blir åpnet ei luke i et av Sandefjords forretningslokaler eller på et offentlig sted i sentrum.

Bak hver luke skjuler det seg en kulturell opplevelse. Det kan være korsang, korps, viser, dans, lirekassespill, jazz - eller noe helt annet.

Kalenderen viser bredden av Sandefjords kulturliv, og de stiller opp for å samle inn penger som skal gå til sommerferie for utviklingshemmede barn fra Sandefjord, i regi av Røde Kors.

Publikum oppfordres derfor til å ta med noen kroner til bøssene.

Det er også mulig å vippse en sum til Røde Kors på 70420.

Synger i SB

Hva den enkelte luka skal inneholde og hvor du må møte opp for å få det med det, kan du sjekke på sb.no kvelden i forveien, eller se sistesiden i den aktuelle dagens papirutgave av Sandefjords Blad.

Første aktør ut i det som offisielt heter «Hvalkjæftens kulturelle julekalender» er hvalkjæftene selv.

Hvalkjæftens julekalender

Et samarbeid mellom mannskoret Hvalkjæften, Sandefjord Røde Kors, Sandefjord Byen Vår, Sandefjords Blad og Sandefjord kommune.

Stor kulturdugnad gjennom hele førjulstida, med kulturinnslag hver ettermiddag fra 1. til 24. desember i sentrum.

Hva, hvor og når blir presentert på sb.no dagen før lukeåpningen, og i papiravisa på den aktuelle dagen.

Pengene går til sommerferie for utviklingshemmede barn fra Sandefjord.

Har du lyst til å støtte prosjektet kan du bruke Vipps 70420 eller giverkonto 1638.06.28426 (merk med «sommerleir»).

Mannskoret stiller i Sandefjords Blads lokaler i Storgata 4 torsdag 1. desember klokka 16.40.

– En tilstand

De glade korherrene arrangerte den kulturelle julekalenderen i Sandefjord første gang i fjor.

Da ble det samlet inn over 100.000 kroner, som gikk til Fjorden Sanitetsforening og sommerferie for familier med begrenset økonomi.

DEN GANG DA: Hvalkjæften i 1990, ett år etter oppstarten. F.v. Jan Arve Viken, Yngve Berntsen, Magne Svanevik, Ben Guren , Odd Pedersen, Morten Riis (bak) , Svein Greger, Bjørn Kristian Brekke, Håkon Anmarkrud, Tormod Bergem og dirigent PerTveit.

DEN GANG DA: Hvalkjæften i 1990, ett år etter oppstarten. F.v. Jan Arve Viken, Yngve Berntsen, Magne Svanevik, Ben Guren , Odd Pedersen, Morten Riis (bak) , Svein Greger, Bjørn Kristian Brekke, Håkon Anmarkrud, Tormod Bergem og dirigent PerTveit. Foto:

Nå gleder de seg til å synge ut for en god sak igjen.

– Hvalkjæften er en tilstand for det sosiale og broderlige liv, ikke først og fremst et kor. Vi er en intern arena, opprettet for å være sammen i et mannsmiljø. Og så liker vi å gjøre livet hyggelig for andre, og gi dem fem minutter fri i en travel hverdag.

Det forteller hvalkjæftpresident Svein Greger om koret som har hatt mottoet «Blott til lyst» siden starten i 1989.

Selv om de ifølge seg selv er like opptatt av det sosiale som det musikalske, er Hvalkjæften blitt en institusjon i det sandefjordske kulturlivet.

I det siste har de blant annet deltatt på åpningskonserten i Hjertnes for Kirkefestdagene, sunget på julegrantenningen på Torvet og tatt private oppdrag.

Mindre avstand

– Hvalkjæften er et nasjonalromantisk kor, som liker å ha litt showpreg når vi opptrer. Vi er kanskje ikke det beste koret i byen rent sangmessig... men så låter det bra likevel, sier Greger med et smil.

Når den første luken skal åpnes i SB-resepsjonen 1. desember, kommer de ifølge presidenten til å framføre sanger som er «gjenkjennelig Hvalkjæften».

To Hvalkjæften-medlemmer kommer til å stille opp på alle de 24 julekalenderkonsertene som skal gjennomføres fram til og med julekvelden.

Nå blir det kulturell julekalender for andre gang, og Hvalkjæften håper dette blir en årlig tradisjon.

– Potensialet er enda større enn i fjor. Noen detaljer er justert og det er et veldig godt samarbeid med kulturlivet i Sandefjord, sier Svein Greger, og legger til:

– En kulturell julekalender er viktig for bybildet og aktiviteten i gatene i desember. Og ikke minst ønsker vi å bidra til at det skal bli litt mindre avstand mellom fattig og rik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken