Korps ikler seg årstiden

JULEKALENDER: Sande Mosserød foreldrekorps åpner ny luke, denne gang utenfor Sandefjord Glassmagasin i Kongens gate.

JULEKALENDER: Sande Mosserød foreldrekorps åpner ny luke, denne gang utenfor Sandefjord Glassmagasin i Kongens gate. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Som janitsjarkorps legger de ekstra vekt på marsjer. Når de åpner kalenderluke går de for klassiske julemelodier.

DEL

I sitt jubileumsår, de er 35 år gamle, har Sande og Mosserød Foreldrekorps påtatt seg å åpne ei luke i årets kulturelle julekalender. De gjør det utenfor Sandefjord Glassmagasin torsdag klokka 16.40.

Så hvis du befinner deg i sentrum, eller leter etter en begrunnelse til å ta en tur, er det bare å gå noen skritt fra Bytunet. Der vil du finne musikalsk leder Knut Erik Rusten og hans 30 medlemmer klare med sine instrumenter.

– Vi spiller variert musikk og tilpasser oss årstidene. Utenfor glassmagasinet vil vi spille klassiske julemelodier som er lett å synge med på, sier korpsets kontaktperson, Fred V. Rønning.

Det viser korpset også med sine årlige adventkonserter i Sandar kirke.  

Hvalkjæftens julekalender

Et samarbeid mellom mannskoret Hvalkjæften, Sandefjord Røde Kors, Sandefjord Byen Vår, Sandefjords Blad og Sandefjord kommune.

Stor kulturdugnad gjennom hele førjulstida, med kulturinnslag hver ettermiddag fra 1. til 24. desember i sentrum.

Hva, hvor og når blir presentert på sb.no dagen før lukeåpningen, og i papiravisa på den aktuelle dagen.

Pengene går til sommerferie for utviklingshemmede barn fra Sandefjord.

Har du lyst til å støtte prosjektet kan du bruke Vipps 70420 eller giverkonto 1638.06.28426 (merk med «sommerleir»).

Men som janitsjarkorps er det ikke julemelodier de først og fremst legger vekt på – eller litt ekstra vekt på, som Rønning sier – det er marsjer. De øver de på hver eneste torsdag kveld slik at de kan framstå i best mulig stand på sine opptredener. I jubileumsåret har det bestått av en tur til Gräbbestad i Bohuslän, der de også spilte konsert. Og selve jubileumskonserten hadde de på Hotell Atlantic.

LES OGSÅ: Loppene alle ville ha

Litt voksenopplæring

Før vi nå går til det korpset trenger, og blir glad for, er det på sin plass med litt voksenopplæring i denne førjulstid. For hva er et janitsjarkorps?

Janitsjar kommer fra det tyrkiske yeni ceri, som betyr «ny hær». Janitsjarene var medlemmer av et eliteinfanterikorps i det gamle Tyrkia fra cirka 1360, og janitsjarmusikken ble opprinnelig brukt for å beskrive tyrkisk militærmusikkk. Derav kommer også musikksjangeren marsj, som karakteriseres av en markert og regulær rytme. Opprinnelig ble marsjene skrevet for å marsjeres til, og som oftest ble de framført av et militærorkester. I stemning varierer marsjer fra den rørende dødsmarsjen i Richard Wagners Götterdämmerung til de tøffere militærmarsjene av John Philip Sousa.

I motsetning til et brasskorps, som bare har messingblåseinstrumenter, har et janitsjarkorps både messingblåsere og treblåsere. Og de har slagverk.

Litt forvirrende kan det for uinnvidde være å høre at saksofon, som jo lages av metall, tilhører gruppa treblåsere. Forklaringen ligger i munnstykket, et rørblad som vibrerer når det blåses.

Til messingblåserne tilhører derimot trompet, kornett, trombone, horn og tuba.

Og da er vi ved det korpset trenger.

Horn, tuba og humør

– Vi er alltid på jakt etter flere medlemmer, og blir spesielt glade hvis noen som spiller horn eller tuba kan tenke seg å bli med, sier Fred Rønning.

For potensielle nye medlemmer kan nevnes at stemningen i korpset trolig er av det humoristiske slaget. For Rønning kaller reisemålet for jubileumsturen, med sine 1.400 innbyggere, verdensmetropolen Gräbbestad.

LES OGSÅ: Inviterte til korpsmusikk, kaffe og kaker

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken