Disse skal Hvalkjæften støtte i årets kulturelle julekalender

ÅPNET FØRSTE LUKE: Slik så det ut da mannskoret Hvalkjæften åpnet første luke i fjor. Det skjedde i Sandefjords Blads lokaler.

ÅPNET FØRSTE LUKE: Slik så det ut da mannskoret Hvalkjæften åpnet første luke i fjor. Det skjedde i Sandefjords Blads lokaler. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver dag skal du få en ny kulturell opplevelse.

DEL

Hvalkjæftens kulturelle julekalender åpnet sin første luke noensinne i fjor. I år blir det ny kalender, med nye kulturelle overraskelser bak hver luke.

– I fjor var det hemmelig hvem som skjulte seg bak lukene, og det sier vi også i år. Det skal være en overraskelse, sier kalenderansvarlig Magne Svanevik i mannskoret Hvalkjæften.

Likevel lar han seg overtale til å lette litt på sløret.

– Generelt sagt så viser det bredden i kulturlivet. Det blir dans, lirekassespill, sang og musikk fra forskjellige aktører, røper han.

Dette kan altså være muligheten publikum har til å oppdage noe nytt og spennende, og få sett kulturaktører de kanskje ikke har fått med seg tidligere.

– Den kulturelle kalenderen skal gi overraskelser til folk som kommer til luka hver dag. Og så er det viktig å huske at artistene holder jo på med dette hele året, men akkurat den ene dagen så stiller de opp til denne kulturdugnaden. Det har vi til felles i kulturlivet, at vi vil dele, sier Svanevik.

Gjør tilpasninger

Mannskoret følger i stor grad samme oppskrift som i fjor. Likevel tar de noen grep for å sikre at årets kalender kan bli enda mer vellykket enn fjorårets. De skal blant annet forsøke å sikre publikum litt bedre lyd under konsertene.

– Vi gjør noen tilpasninger med scenene, vi skal konkurrere litt mindre med lyd fra piggdekk, sier Svanevik.

De har også tilpasset lukeåpningene slik at det ikke skal kollidere med det verste kaoset i stengetiden.

– Vi har passet på å tilpasse det til åpningstidene til butikkene. I fjor var det rett før stengetid, men nå gjør vi det litt tidligere.

Det eneste publikum må gjøre, er å lese avisa enten på papir eller nett og finne ut hvor luken skal åpnes. Og kanskje ta med noen kroner til bøssene, da.

– Vi regner med at publikum har lyst til å bidra til at det blir gode lukeåpninger, så vi håper på god stemning. Og vi har ikke planlagt noen forandringer i været, så det skal bli like flott som i fjor, sier Svanevik selvsikkert.

– En stor ære

I fjor samlet Hvalkjæften inn over 100.000 kroner i løpet av 24 dager i desember. Da gikk pengene til Fjorden Sanitetsforening og sommerferie for familier med begrenset økonomi.

Pengene fra årets kalender skal gå til sommerferie for utviklingshemmede barn fra Sandefjord, i regi av Røde Kors. Steinar Hvitstein, leder i Sandefjord Røde Kors, sier de setter stor pris på at Hvalkjæften valgte å samarbeide med dem.

– Det er en veldig stor ære, og det er fint at vi er i deres tanker når de vil gjøre noe positivt for andre, sier han.

Han er imponert over Hvalkjæften og det kulturelle initiativet de har tatt med julekalenderen.

– Jeg synes det er svært spennende. Initiativet er veldig bra, og fint for både kulturlivet og de frivillige som bidrar med humanitært arbeid her i byen, sier Hvitstein, som ikke kan få fullrost mannskoret nok.

– Det er jo mye arbeid dette, og de har jo jobber og familie de også.

LES OGSÅ: Barnefamilier med begrenset økonomi får gratis ferie etter pengedryss

– Veldig hyggelig

Pengene Røde Kors får inn skal som sagt brukes på sommerferie for utviklingshemmede barn. Gjennom Heiasentrene i Haraldvigen (Kristiansand), Eidene (Tjøme) og Merket (Valdres), har Røde Kors et tilbud til mennesker som trenger tilrettelagt opphold.

Daglig leder Tom Madsen ved Heia Eidene setter pris på at Hvalkjæftens kulturelle julekalender har valgt å støtte Røde Kors' tilbud til utviklingshemmede barn.

– Det er veldig hyggelig, og kanskje aller mest for dem som skal komme hit. Vi er bare et verktøy for at ungene skal kunne komme og oppleve noe gøy, sier Madsen.

Første luke åpnes torsdag 1. desember. Vil du vite hvem som skjuler seg bak luken og hvor du må møte opp for å få det med deg, så kan du sjekke sb.no kvelden i forveien, eller se sistesiden i den aktuelle dagens papirutgave av Sandefjords Blad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken