Gå til sidens hovedinnhold

Hvis ikke nå politikerne innser at vi må åpne opp samfunnet igjen, blir jeg alvorlig bekymret

Nylig kom den svært gledelige meldingen om at av 743.000 over 60 år, som har fått vaksine mot covid-19 i Israel, er dødeligheten kun 0,071 prosent. Ingen under 60 år har mistet livet og svært få, i begge grupper, har blitt syke.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette bør norske myndigheter straks ta til seg og slippe opp restriksjoner i det øyeblikket alle sykehjemsbeboere og andre i risikosonen er vaksinert. Vi kan ikke vente til langt utpå høsten med hemmende restriksjoner, som gjør langt mer skade enn nytte. Dagens tiltak øker selvmordsraten, ødelegger mental helse, hemmer unges sosiale utvikling og fraraner hardt arbeidende mennesker deres inntekter.

Folkehelseinstituttets egne tall viser at koronaviruset er tre ganger mer dødelig enn vanlig influensa. Vinteren 2017/2018 døde 1400 av influensa i Norge, uten at noen løftet et øyenbryn. Det var en naturlig del av det å leve i et samfunn at noen døde. Hvis vi ikke hadde gjort noen tiltak mot covid-19, ville vi, i et worst case scenario, fått 4-5.000 døde. Jeg kan forstå at mange ikke kan akseptere et slikt tall, men de må ikke glemme at samtidig har den generelle dødeligheten gått ned. Selv Sverige har knapt flere døde, sammenlignet med et normalår.

Vi må forholde oss til Israel-nyhetene

Men det vi uansett må forholde oss til nå, er at Israel-nyhetene har skapt en helt ny situasjon. Hvis ikke nå politikerne innser at vi må åpne opp samfunnet igjen, blir jeg alvorlig bekymret.

Vi fikk høre, under nedstengningen i mars, at vi måtte holde sykdommen i sjakk for å hindre at kapasiteten på sykehusene ble sprengt. Men i ettertid har jeg fått en følelse av at tiltakene fra den gang har fått en selvforsterkende effekt. Erna Solberg, med flere, tør ikke slippe opp av frykt for at vi skal se dødstall som vinteren 2017/2018. De har, i kombinasjon med mediene, spilt på så mye på frykt, at de ville vært sjanseløse på å bli gjenvalgt om koronadødstallene stiger til gamle, normale influensahøyder.

Skapt en uhyggelig stemning

Situasjonen er egentlig ganske syk, det dør jo færre i Norge i dag enn i noe annet normalår, likevel er det skapt en helt uhyggelig stemning der mange roper på sterkere tiltak og få tør snakke om individets rettigheter.

Kombinasjonen av den store andel av den norske befolkning som nå enten er offentlig ansatte, byråkrater eller yrkespolitikere, og ikke har blitt permittert eller lidd en eneste dag av nedstengningene, er gift for det norske samfunn. Lederne våre har blitt til en herskerklasse som er mindre opptatt av dem som hver dag sliter for å drive virksomheter, som betaler skatter og avgifter, som igjen finansierer resten av samfunnet. Underklassen er helt eller delvis fratatt rettigheten til å skaffe seg en inntekt å leve av.

Vi kan ikke vente til hele befolkningen har fått vaksine. Det holder i massevis at eldre og sårbare grupper har fått sprøyta, basert på erfaringene fra Israel. La oss åpne opp. Jeg ville ikke sitte innestengt for at Erna Solberg og Høyre skal vinne valget!

Kommentarer til denne saken