Hvor dumme skal vi bli?

Jeg søkte på "vaksine" på Facebook, og det øverste treffet er en side til vaksinemotstandere.

Jeg søkte på "vaksine" på Facebook, og det øverste treffet er en side til vaksinemotstandere.

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvor smarte samfunn får vi, der Facebook herjer fritt?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Meslinger er verdens farligste barnesykdom som det finnes vaksine mot. Verdens helseorganisasjon hadde faktisk et lønnlig håp om å utrydde sykdommen fra deler av verden. Men så dukker den likevel stadig opp i små utbrudd - og er på fremmarsj. Et fylke nord for New York forbyr nå barn og unge som ikke er vaksinerte, å oppholde seg på offentlige steder - i håp om å bekjempe et utbrudd.

Les hva New York Times skriver om det her

Selv om mange tar vaksine, er frykten at den skal finne en lomme med personer uten vaksine og der gi et større utbrudd. Ikke rart myndighetene har høy beredskap når den nå plutselig dukker opp enkelte steder også i Norge. Meslinger er svært smittefarlig og gir ikke sykdomssymptomer før 10-14 dager etter smitte.

Les hva Folkehelseinstituttet skriver om det her

For de aller, aller fleste kan sykdommen lett avverges med en vaksine. Likevel finnes det de som velger å la det være. For de fleste informerte voksne fremstår det som et komplett uforståelig valg. Men søker du informasjon om denne farlige sykdommen på Youtube eller Facebook, vil du kanskje skjønne litt om hvorfor. Der vil du nemlig bli styrt mot uvitenskapelig propaganda mot vaksinering. Det viste en undersøkelse journalister i The Guardian nylig gjennomførte. Er det et problem? Ja, absolutt - vaksinemotstand er på topp ti-lista til Verdens helseorganisasjon, over hva som truer verdens helse i 2019.

Samtidig må politiet i Frankrike offentlig presisere at Romfolk ikke stjeler barn. Bakgrunn? Grunnløse rykter som er blitt spredd på Facebook hevdet nettopp dette - konsekvensen ble at selvoppnevnte borgerverngrupper gikk til angrep på uskyldige og sakesløse. Er det et problem?

Så kan vi legge til den ene facebook-skandalen etter den andre. Den mest alvorlige er vel den med Cambrigde analytica. De samlet informasjon om 50 millioner facebookbrukere ulovlig og brukte informasjonen til å påvirke valget i USA. Listen fortsetter og fortsetter. Så har vi også havnet der at det ikke lenger er mulig å velge bort en plattform som har 2,2 millioner brukere verden over.

Men vi kan stille spørsmålet: Blir vi smartere?

ANDRE MENINGER:

Facebook blir vår tids undergang

Skal vi være en by med hjerte? 

Slik gjør de Sandefjord til det beste stedet å bo 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken