Hvor mye mer enn folk flest skal ordføreren tjene?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Formannskapet skal i sitt neste møte 19. januar behandle forskrift om folkevalgtes godtgjøring og velferdsgoder for Sandefjord kommune. De blir også orientert om fylkeskommunens godtgjøringsreglement, som er ute på høring.

Rødt krysser fingrene for en reduksjon av godtgjørelser, men Rådmannens innstilling er at kommunen skal fortsette storlønna til ordføreren på 1 133 000 kr. Rødt sitter dessverre ikke i Formannskapet, så vi får vente pliktskyldig til saken kommer til kommunestyret. Jeg håper allikevel at de partiene på venstresiden som sitter i formannskapet, her kommer med gode forslag for å redusere lønnsgapet som har oppstått mellom folkevalgte og folk flest. Slike forslag har Rødt fremmet ved hver anledning vi har hatt siden vi kom inn i kommunestyret her i Sandefjord i 2019. Dessverre har vi foreløpig ikke fått med oss særlig mange av de andre folkevalgte på dette.

Spesielt er jeg spent på hva Arbeiderpartiet i Sandefjord nå vil gjøre. Vil de følge opp Arbeiderpartiet nasjonalt, som nå sier de ønsker å rydde opp i lønnsutviklinga fra regjeringskontorene hvis meningsmålingene slår riktig til?

Nå, når stortingsrepresentantenes godtgjørelse runder millionen, tilhører de den øveste fem-prosenten i lønnsfordelingen her til lands, og statsrådene, med litt over 1,4 millioner, tilhører den øverste 1 prosenten. Her i kommunen tilsier ordførers lønn at han vil plasseres et sted midt i mellom den øverste 1 og 5 prosenten. Slik Arbeiderpartiet formulerte det til klassekampen 8. Januar: "Det har vært en helt hinsides utvikling i lederlønningene som må stoppes, fordi det går utover tilliten i samfunnet og øker forskjellene mellom folk".

Jeg må jo si jeg stusser litt over at Arbeiderpartiet først nå har fått øynene opp for denne problemstillingen - etter å ha stemt imot Rødt og SV sine forslag for å ta tak i dette problemet nasjonalt. Kanskje det er massepermitteringer og koronakrise som har fått partiet til å se på saken med nye øyne? Mye har iallefall skjedd siden Rødt fremmet forslag om å redusere ordførerens godtgjørelse her i Sandefjord i desember 2019. Kanskje AP denne gangen blir med på å flytte ordfører ut av den øverste lønnseliten?

SV har muligens et godt forslag nasjonalt, med regelen om at stortingslønna ikke skal være blant de 10 prosent høyest lønnede. Vi i Rødt vil redusere lønna, og binde den til folketrygdens grunnbeløp slik at den ikke vokser mer enn andre offentlige ytelser. Begge forslaga skal ha applaus for å forsøke å gjøre noe med problemet. Ikke minst for anerkjennelsen av at det er et demokratisk problem at avstanden mellom folkevalgte og deres velgere blir så stor at de folkevalgte knapt har mulighet til sette seg inn i deres velgeres hverdag.

Hvis man først må kutte, etter lang tid med ostehøvelkutt i kommunens forvaltning og trange budsjetter; hvorfor kutter man ikke i egen lønn før man kutter enda mer i tilbudet til andre?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken