Om du har råd til det, vil jeg gjerne oppfordre til å gi til årets TV-aksjon som handler om å stoppe plasten fra å forsøple havene. Hvert år havner 8 millioner tonn plast i havet.

Vi fortsetter med å investere i plastproduksjon slik at vi får enda mer plast, og det uten at vi helt vet hva vil skal gjøre av den slik at plasten ender opp der den absolutt ikke skal. Kan det virkelig bare fortsette slik?

9 av 10 fugler av arten havhest har plast i magesekken. Innen 2050 regner man med at 99 prosent av alle sjøfugler har plast i magen. Plast i havet forvolder skade på en rekke områder.

Så, det du også kan gjøre, i tillegg til å gi penger (om du har råd): Det er å gå en tur langs vår vakre kyst, det er gratis. Gjerne langs Vesterøya.

Årets TV-aksjon skal gå til prosjekter i Sør-Øst Asia. Det gir mye mening. Vel en fjerdedel av all plast som havner i havet kommer derfra, og det haster å gjøre noe.

Plast er likevel et enormt lokalt problem her i Sandefjord, og her er det ikke dine sparepenger som må til pers. Her trenger vi at du stiller spørsmål.

For tenk deg at du legger turen din langs en strand som ikke blir ryddet regelmessig av en campingbestyrer, men i et friområde, for eksempel Strandinga i Søndre Vøra langt ute på Vesterøya.

Mellom fjæresteinene ligger det plastposer, tauverk fra fiskeindustrien, q-tips, tomme og slitte plastflasker, gamle blåser og mye, mye mer.

Men i år har vi fått et nytt innslag i plastfloraen. Nede i sanden ligger det gjemt drøssevis av små plastpellets og er til forveksling lik små sandkorn, småstein og skjell, sammen med strandlopper og smådyr som allerede har begynt jobben med å bryte ned plastpelletsen, dessverre.

Jeg skriver «dessverre» fordi når pelletsen brytes ned til nanoplast kan den gå inn i blodomløpet til dyr og mennesker og lagres i kroppsvevet. Vil det kunne gjøre skade der også?

Ja, det tror man faktisk. Plast har en evne til å binde molekyler på overflaten. Giftige kjemikalier kan derfor feste seg til overflaten av nanoplasten som akkumuleres høyere opp i næringskjeden. Akkurat hvor farlig den er forskes det på nå.

Vil du ha plast lagret i kroppen din mens du venter på at de finner svaret?

Men hvor kom disse plastkulene fra?

Den 22. februar laster containerskipet «Trans Carrier» 26. tonn polypropen i Rotterdam. Det vil si 26 tonn med plastpellets, som skal til Tananger i Norge der plastpelletsen skal bli til plastrør hos produsenten Pipelife, Norges største produsent av plastrørsystemer.

Natt til 23. februar havner skipet i kraftig uvær. Det ble slått et hull i en av containerne og pellets lekket ut på dekk og ut i sjøen. Vi vet nå at totalt 13,2 tonn plast havnet i sjøen.

LES OGSÅ: Skade på konteiner utenfor Rogaland trolig årsak til plastutslippet i Oslofjorden

Det går 47.000 plastpellets på en kilo, så det dreier seg i alt om over 620 millioner ørsmå plastkuler som gikk rett på havet. Utslippet ble faktisk meldt til Kystverket, men de skjønte ikke alvoret før det var for sent.

Derfor drev havstrømmene de ørsmå plastkulene til strender langs hele Oslofjorden, Sandefjord har fått en kraftig dose. Kan hende er noen av kulene også spist av sjødyr på veien, de er jo til forveksling lik egg der de flyter i havskorpa.

Utslippet er politianmeldt og saken ligger fortsatt hos politiet. Oslofjorden Friluftsråd melder til Sandefjords Blad at opprydding har pågått siden de første påslagene kom i Fredrikstad 16. mars.

Fra 7. mai ble det erklært statlig aksjon som ledes av Oslofjordens Friluftsråd. De forteller at mange områder i Sandefjord er befart og ryddet. Men tar du en tur langs fjæra, for eksempel langs Strandinga på Vøra, vil du ikke måtte rote mye rundt i sandlaget før du finner pellets, så det er åpenbart mye de ikke har fått med seg.

Det er her jeg mener du kan bidra med spørsmål til lokalpolitikerne. Er det greit at utslipp blir liggende bare fordi det ikke synes? Hvem er ansvarlig, og hva gjør de? Hvor mye pellets er det egentlig greit at blir liggende igjen?

Og kanskje også: Hva med all den andre plasten som stadig ender opp i fjæra hos oss– hvem er ansvarlig for det massive og daglige plastutslippet langs våre kyster? Den gjør stor skade allerede, og den brytes ned til farlig nanoplast den også.

Skal vi få bukt med plastutslippene er det fint med både innsamlingsaksjoner og strandrydding. Jeg er med på begge deler.

Men jeg innser også at det kan ikke stanse der. Vi må begynne stille de helt grunnleggende spørsmålene: Hvem er ansvarlig og hva kan vi kreve av dem? Akkurat som vi gjør når det er andre store utslipp.

ANDRE MENINGER:

Men hvordan snakker vi om skolen?

Butikkene har overlevd, og boligprisene har steget, til tross for at vi har hatt ferjer på havna siden 1986