Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ufarlig er det usynlige?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verden er angrepet av et «usynlig» kinesisk virus. Til å begynne med stengte man seg inne og knapt nok sendte tanker til andre enn nærmeste familie.

Regjeringen var daglig ut med klare råd om hvordan man som best skulle unngå å bli smittet, samtidig som avisene var fulle av antall smittede, «røde områder» og antall mennesker på respirator. Etter hvert har situasjonen «normalisert» seg litt og folk beveger seg ut med ansiktsmaske, Antibac og «meteren» som viktige følgesvenner.

Etter hvert som antall sykehusinnlagte sank, færre kjente til noen som var smittet og det meste syntes å være normalt, ble kravet om å leve som normalt større. I disse dager virker det som om det største problemet er at alkoholserveringen slutter ved midnatt, samt at man ikke får leve helt som «normalt».

Det virker nesten som om behovet for den «siste pilsen» er så stor at man helt har glemt de mest elementære kunnskaper om den luften man skal puste inn. Opplyst ungdom samles i trange grotter med fossile og oksygenfordrivende aggregater, mens Covid-19 puster dem i nakken …

Problemet synes ikke lengre å være kampen mot det kinesiske viruset, men at man må komme ut av egen kjedsomhet og få slått ut det berømte håret. Ville situasjonen vært den samme om fienden ikke var et usynlig kinesisk virus, men derimot synlige kinesiske soldater med skarpladde våpen? Må faren være visuell for at man skal skjønne at det står om liv?

Selv om mediene flyter over av Covid-relaterte artikler med historier fra inn- og utland, synes det som om mange får en form for distanse til situasjonen. Det er få smittede. Det er mange som ikke engang kjenner noen som har vært smittet. Er det ingen i din nærhet som er direkte berørt, vil det for enkelte være nok til at man «føler seg uovervinnelig».

En skummel sideeffekt av at vi som folk totalt sett har sluppet billig unna – medisinsk sett, er det faktum at vi lar oss narre til å tro at «det du ikke ser har du godt av»…..

Kommentarer til denne saken