Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan hjelpe barna som er blitt utsatt for overgrep?

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg husker jeg leste boka Mary-Ann på videregående. Mest fordi norsklæreren min hadde skrevet den.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var fortellingen om brutale overgrep av ei lita jente i Tønsberg. Den jenta som i voksen alder kjempet med nebb og klør og etablerte det som i dag er Incestsenteret i Tønsberg. Boka ble skrevet i 1989. Det er 30 år siden. Vi skulle ha kommet mye lenger i kampen for å hjelpe jenter og gutter som Mary-Ann.

Vold og overgrep mot barn ble nylig satt på dagsorden både av besøk fra Stine Sofies stiftelse og vi i Venstre etterlyste forebyggende tiltak mot overgrep i kommuneplanen i formannskapet. Private barnehagers landsforbund har selv foreslått og vedtatt å satse på å øke kompetansen på området. Men satsingen har foreløpig ikke fått noen midler som gjør at man kan realisere dette.

Barnehagene sier selv at de føler at de ikke har den kompetansen de trenger på området. Politiet forteller at beviser blir ødelagt, fordi vi andre ikke vet hvordan vi skal håndtere disse når de oppdages. Her er det viktig at kommunen tar en sentral rolle og sørger for at vi blir flinkere til å se, hjelpe, og sørge for rettferdighet for de barna som blir utsatte for overgrep og vold.

Nå er det på tide at vi tar en diskusjon om hvordan vi skal sørge for oppfølging av både målsettinger og debatt. Hvordan kan vi sørge for at det er mer kompetanse om dette i barnehage og skole?

Vi i Venstre ønsker oss obligatoriske kurs for alle ansatte i barnehagene våre. Slik at barnehageansatte har de verktøyene de trenger for å kunne avdekke overgrep som begås mot barn. En trygg og god oppvekst, uten vold og overgrep er en forutsetning for alle andre mål vi har satt oss på barnas vegne. Da må vi satse på en måte som sikrer dette.

Kampen mot vold og overgrep mot barn bør være blant temaene som har førsteprioritet i kommunens sikkerhetsarbeid. I Ski kommune er oppgaven lagt til barnevernet og det er utarbeidet eget undervisningsopplegg for barnehagen og flere trinn på barneskolen slik at elevene kan få alderstilpasset opplæring i kropp, seksualitet og grensesetting. Det er også satset på barnevern og familieveiledning på helsestasjonen.

Der har kommunen satt seg som mål å bli landets beste oppvekstkommune. En beundringsverdig målsetting mener vi i Sandefjord Venstre. Vi vil at det i Sandefjord etableres bedre samarbeid mellom barnehage, skole, barnevern, politi og helseetatene i kommunen til barns beste. Samt synliggjøre og styrke familieveiledningen i Sandefjord.

Når vi nå har bestemt oss for å innlemme forebygging av overgrep og vold mot barn i kommuneplanen. Så er dette første skritt på veien til å behandle dette som det faktisk er; kriminalitet som begås mot mindreårige vi har et felles ansvar for å beskytte.

ANDRE MENINGER:

Hvor er nestekjærligheten og kunnskapen hos KrF?

Hvem kan man være talerør for?

Skal politikere ikke lenger bry seg?  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.