Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Som sexolog, så snakker jeg om seksuell lyst, selv om lyst mer enn ofte dreier seg om sjokolade, eller en ny dings. Sexlyst dreier seg om ganske mye forskjellig; det kan være at man er kåt og har lyst til å onanere, eller man har lyst på et realt ligg.
Det kan også være et ønske om nærhet og intimitet, å uttrykke kjærlighet og glede eller sågar å tilfredsstille sine partnere og selvfølgelig seg selv – dog ikke nødvendigvis på samme tid. Fun fact: Den andres nytelse kan være svært tilfredsstillende.
Vi får ofte klienter med ulik omfang og ulik form for lyst, hvilket blir ofte tildelt merkelappen «vårt største problem». Som oftest dreier det seg om hvordan lysten kommuniseres og oppfattes (dialog, samtale, prat), og dessverre er det gjerne slik i f.eks. et parforhold, at den ene parten føler seg kåt og kommuniserer dette ved å dytte en hånd inn under undertøyet på den andre parten som egentlig står og vurderer om allværsjakke kan være lurt i dag. De blir gjerne litt irriterte over dette, og undertøysinvadøren ender opp med å føle seg avvist. Og så blir problemet «ulik lyst». Fun fact: mangel på lyst samsvarer ofte mengden husarbeid.
En erigert penis er ikke nødvendigvis et krav om, et ligg eller en orgasme. Å være kåt er ikke et rop om seksuell tilfredsstillelse. Mange er faktisk kåte uten å kjenne det, altså rent fysiologisk med svulming og utskillelse av væsker – helt uten å tenke på sex.
Fun fact: Å gi etter for partneres behov for sex, kan være ødeleggende for egen lyst.
Som sexolog er jeg opptatt av at man skal eie sin lyst; sin kåtskap. Kultivere den. Fantasere, runke, flørte, knulle, elske, nyte og så videre. Kåt og stolt! Jeg er særlig opptatt av at man våger å være kåt på seg selv, for det å utforske egen seksualitet på egen hånd er essensielt for å utvikle en sunn seksualitet.
Råd: Øv på å nyte deg selv. Fun fact: Å onanere reduserer stress, virker smertestillende og fremmer godt humør.
Når man så er klar for å teste ut dette med partnere, så bør man også øve seg på å gi uttrykk for sin lyst – hva man liker og hvordan man liker det, OG spørre partnerne om det samme.
Tommelfingerregel: Hei, jeg har lyst, har du lyst? Jeg liker dette, hva liker du?
Fun fact: Å prate om lysten er positivt for lysten.
Til slutt:
Et nei er et nei!
Den som tier samtykker ikke!
Et samtykke kan når som helst trekkes tilbake!
Føler du deg utsatt for et overgrep:
Vold- og overgrepslinjen:
116 006
Overgrepsmottaket i Sandefjord:
33 45 67 00