Verdifull idrettskompetanse og utviklingskraft som er bygget opp gjennom mange år, kan forsvinne ut av fylket

Vestfold-idretten: Sammenslåing til en større regional enhet vil i kraft av seg selv gi en sentraliseringseffekt som idretten i Vestfold er skeptiske til, skriver Bjørn Lauritzen.

Vestfold-idretten: Sammenslåing til en større regional enhet vil i kraft av seg selv gi en sentraliseringseffekt som idretten i Vestfold er skeptiske til, skriver Bjørn Lauritzen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vestfold fylkeskommune arbeider videre med sine naboer for å finne ut hvem som skal slå seg sammen med hvem. Målet er å kvittere ut Stortingets målsetting om 10 fylkesregioner i Norge innen 2020.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi har registrert at BTV-alternativet ikke er særlig sannsynlig lenger og at det sonderes i alle retninger, og kanskje primært mot øst i det som kan bli en megaregion med Vestfold, Buskerud, Akershus og t.o.m. Østfold.

Hva skjer så med idretten oppe i alt dette? En sammenslåing av fylkeskommuner vil med stor sannsynlighet også bety sammenslåing av fylkesorganisasjoner til idrett-, kultur og andre frivillige organisasjoner. Dette følger av at organisasjonene ofte følger fylkesgrensene og fordi fylkeskommunen er en viktig samarbeidspartner.

Sammenslåing til en større regional enhet vil i kraft av seg selv gi en sentraliseringseffekt som idretten i Vestfold er skeptiske til. Vi frykter at verdifull kompetanse og utviklingskraft som er bygget opp gjennom mange år, kan forsvinne ut av fylket. Eksempler på dette er vårt mangeårige arbeid med unge idrettstalenter gjennom Vestfold Toppidrett og våre planer om et toppidrettscampus på Bakkenteigen. I tillegg er vi bekymret for store avstander som vil oppstå mellom idrettens lokale og regionale ledd i en østlig megaregion. Idretten har selv erfaringer med regionaliseringer som bekrefter at nærhet er viktig for utviklingen av aktiviteten i idrettslagene.

Dagens partnerskapsavtale mellom Vestfold fylkeskommune og Vestfold idrettskrets er et godt og verdifullt verktøy som sikrer begge parter forutsigbare rammer for et godt og målrettet samarbeid knyttet til rammebetingelser og utvikling av idrettstilbudet i Vestfold.

Idretten er bekymret for hvordan dette viktige samarbeidet vil utvikle seg i en ny og større region. Det er sentralt for idretten og andre frivillige organisasjoner at man undersøker hvilke konsekvenser en eventuell sammenslåing av fylker kan ha for idretten og andre frivillige organisasjoner. Dette må dessuten utredes før og ikke etter sammenslåing.

Alt utredningsarbeid tar tid, og sånn sett virker det som unødvendig hastverk at man skal komme til enighet innen 1. desember i år.

Det opplagte målet, hvis man bestemmer seg for å slå seg sammen, må jo være at de frivillige organisasjonene kommer styrket ut av en sammenslåing – det er det faktisk verdt å bruke litt tid på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken