Gå til sidens hovedinnhold

Ikke mot nedleggelse, sa du?

Påstanden om at det ikke gikk mot nedleggelse av kokkefaget i Sandefjord, må tas med mer salt enn det som er tilrådelig for folkehelsa.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det bør uansett glede hele kulinariske Sandefjord at Mette Kalve (AP) og Kjetil Olsen (AP) omsider er kommet på banen for å forsikre om at restaurant- og matfaget skal forbli på Sandefjord videregående skole.

Opplysningen bør i enda større grad glede de elevene som vil velge dette yrket. Sandefjord byr tradisjonelt på enorme muligheter for de som vil opp og frem i restaurantfaget. Ikke glem at byen har utviklet flere medaljevinnere i det sagnomsuste Bocuse d’Or. Det er med andre ord mye å glede seg over ved utspillet.

LES OGSÅ: – Restaurant- og matfag skal bestå

Likevel er det å servere en påstand om at det ikke lå i kortene at landets eldste kokkeutdanning skulle nedlegges, så drøy kost at det nok ville føre til stryk om den skulle bli servert under en kokkeeksamen.

Det er riktig som Mette Kalve sier at det ikke forelå et konkret forslag om nedleggelse. Men å hevde at «noen av rommene er omgjort til teorirom,» er en underdrivelse som må påpekes.

Vedtaket fylkestinget fattet før jul var: «Ombygging av arealene til restaurant- og matfag for å frigjøre plass til flere teorirom, grupperom, samtalerom og lærerarbeidsplasser.» Da er det jo fint at det kan legge fram «foreløpige tegninger» der nye lokaler er tegnet inn.

Men det er det «foreløpige» ved tegningene som er utfordringen. Senest 27. mai skrev utdanningsdirektør Helge Kristian Galdal i mail til Sandefjords Blad at «Planene er uendret. Det er ikke gjort noen vedtak som endrer på de. Det er heller ikke gjort noen vedtak som spikrer noen fremtidige løsninger.»

LES OGSÅ: Er kokkefaget i Sandefjord allerede nedlagt?

Så da var altså ikke framtiden til matfaget «spikret». Det eneste som var «spikret» var planene om å bygge om lokalene til noe annet. Når så fylkets utdanningsdirektør selv begynner å snakke om «harmonisering og justering» og «overkapasitet» hver gang han blir utfordret om hva som egentlig er planene for matfaget i Sandefjord, behøver han ikke lete langt utenfor kontoret om han lurer på hvem som har skapt inntrykk av at det gikk mot nedleggelse.

Det var jo nettopp derfor Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant- og matfag forsto det slik at det gikk mot slutt for faget i Sandefjord, og reagerte med å kritisere planene på sosiale medier 6. mai.

LES OM DET HER: – Tragisk å tenke på å legge ned

Sandefjords Blad tok opp tråden, og mange lokale krefter har kastet seg på, med Anne Strømøy (H) i spissen. Nedleggelse av matfag i Sandefjord må ikke skje.

Det var dessuten en god strategi å starte påvirkingsarbeidet i vår, og ikke vente til det endelige vedtaket blir fattet høst, da ville det ha vært for sent.

Det må ha virket – for nå er jo Kjetil Olsen og Mette Kalve på banen. Riktignok nesten to måneder etter det første utspillet i saken, men bedre sent enn aldri. Så får vi heller ta deres påstand om at det ikke lå i kortene at matfaget skulle legges ned i Sandefjord som et forpliktende løfte og takke for det.

LES OGSÅ: Sandefjord kokk- og stuertskole – landets eldste

Kommentarer til denne saken