Solfesten på Gokstadhaugen

Stella Polaris sommerskole er et tilbud til barn og voksne i alderen 6-100 år og avsluttes med en felles forestilling.

Stella Polaris sommerskole er et tilbud til barn og voksne i alderen 6-100 år og avsluttes med en felles forestilling. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Stella Polaris sommerskole er et tilbud til barn og voksne i alderen 6-100 år.

DEL

Lesersak Den består av et fem dager langt opplegg med undervisning, øvelser og en avsluttende felles forestilling. Sommerskolen inneholder sang, dans, musikk, skuespill, akrobatikk og gjøglerier og inkluderer alle som er med uansett forutsetninger.

I år var det tjuende gang sommerskolen ble gjennomført og fjerde år på rad at forestillingen fant sted på Gokstadhaugen i Sandefjord.

Treningen og forberedelsene skjedde på Varden grendehus og på Gokstadhaugen. Det var 60 sommerskoledeltakere i alle aldre fra Sandefjord, Vestfold og hele landet, samt 14 pedagoger som også er artister, skuespillere og musikere. Det hele under ledelse av grunnleggerne av Stella Polaris: Per Spildra Borg og Merete Klingen.

Solfesten ble feiret søndag 25. juni. Solen skinte, vinden blåste seg stadig sterkere og de få regndråpene som falt rakk knapt å gjøre noen våte. Publikum strømmet på, familier og folk i alle aldre, rundt 700-800 mennesker fant veien til Solfesten. Café Vintage sørget for mat - fra flere kulturer og land - som kunne kjøpes i boder på stedet.

Per Spildra Borg geleider gjennom tre forestillinger. Det starter med et opptog med sang, dans og musikk. Utøverne er inndelt i fire grupper. De yngste røyskattene, de noe større hjorteravnene, de unge revene og vi voksne - ørnene.

Ritualer blir utført. Vi henvender oss til de fire himmelretningene og gjør solhilsen mot øst, sør, vest og nord. Vi takker og feirer de fire elementene jorden, vannet, vinden og ilden – med dans, sang og rytmer.

Alle gruppene framfører sine numre: Ringdanser, akrobatiske krumspring og lek.

Den andre forestillingen er en forkortet og humoristisk versjon av En midtsommernattsdrøm av Shakespeare – framført av voksengruppa.

Tredje forestilling er også et opptog med alle, barna og ungdommene imponerer og morer med flere dansekoreografier og mer akrobatikk – på bakken, i påle, tissue og trapes. Den store, skrekkinngytende dragen beseires av modige krigere med sverd. Vi fortsetter å synge og spille sanger på ulike språk, vi beveger oss til trommene og spiller på rytmeinstrumenter.

Per forteller om labyrinten, en spiralformet sti på bakken med et bål i midten. I flere tusen år har mennesker gått gjennom labyrinter for å kvitte seg med noe i seg selv. Alle går inn til flammene i sentrum og brenner – fysisk eller symbolsk – noe gammelt og uønsket – slik at vi kan komme fornyet ut.

Vi som er med opplever en positiv, livsbejaende galskap. Vi har lært dansetrinn, nye og kjente, sanger med tekster vi forstår og ord og lyder vi aldri har hørt før, mange rytmer, trommer fra flere kanter, vi må fokusere, holde oss til vår stamme. Vi finner fram til danseren i oss, musikeren, sangeren, skuespilleren, skjønnheten og udyret.

Små og store stråler i sine kostymer, vi er alle disse karakterene og skikkelsene i et virkelighetens teater. Vi er alle del av en stor bevegelse, en tsunami med mange små bølger, en tornado med bittesmå vindpust i. Det er magisk og virkelig på samme tid. Intensiteten er der hele tiden, vi vet ikke alltid hvor vi skal og hva vi skal, men en dynamikk har oppstått og alle er med i den.

En fortryllende fest, man kan se, høre og føle at folk er glade og at de har det gøy, vi leker og utfordrer oss selv og skaper noe sammen. Et uttrykk for samhold, livsglede og kjærlighet mellom mennesker og til naturen.

Foto:

Foto:

Send inn tekst og bilder «

Her kan du sende inn stoff og bilder til nett og papir!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken