«Mens vi andre ikke møter en eneste flyktning på vår dieselfrie vei gjennom hovedstaden, men frykter enhver mørk person som går over gata, fins det «guider» fra Sandefjord Frivilligsentral som kan være kontaktpersoner for flyktninger for å få dem integrert i sitt nye lokalmiljø. Av og til tenker jeg at det nettopp må være enklere å være flyktning på et lite sted, enn i en stor hatefull by.»

Det skriver komiker og samfunnsdebattant, Sigrid Bonde Tusvik, i sitt siste meningsinnlegg i Dagsavisen. Der løfter hun fram arbeidet Sandefjord kommune og Nav Integrering har gjort i samarbeid med blant andre Frivilligsentralen.

«Utfordringen med at det kommer mange flyktninger til landet, er sikkert trøblete for noen av «fjordingene» også, men bare du gir folk litt tid, tilpasser de seg hverandre, og til og med begynner å like hverandre.»

LES OGSÅ: Vil få spillere via frivilligsentralen

– Jeg skriver mye om flyktninger og integrering. Jeg synes det er viktig å ta vare på nye folk som kommer hit og lære av hverandre. Så da tanten min fortalte om alt som foregår i Sandefjord, syntes jeg det var hyggelig å kunne skrive om en så positiv historie, sier Bonde Tusvik til Sandefjords Blad.

I innlegget trekker hun fram gratis svømmekurs for voksne kvinner, der de både lærer språket, om norsk kultur og får en mestringsfølelse med på kjøpet. Også Utlånssentralen der alle kan låne ski og skøyter helt gratis, får skryt:

«Tilbudet er for alle, ikke bare flyktninger. Så slipper du stigmatisering og at «de stakkars flyktningene» må få låne ski og skøyter gratis. For sånn er det ikke, alle får låne! Hvorfor er det så viktig å hylle ei litta solskinnsby midt oppi elendigheten? Jo, fordi folk som stiller opp frivillig og jobber med språktreningsgrupper, leksehjelp, og språkkafeer sier også at de selv lærer så mye. Det er ikke bare «vi» som skal lære «dem» å bli som oss.», står det i innlegget.

Komikeren har et nært forhold til byen, med familie og mange somre bak seg i fjorden. Men hun innrømmer at det ikke bare er derfor hun velger å løfte fram det hun kaller lille, søte Sandefjord.

– Jeg synes mange gjør mye bra, ikke bare i Sandefjord, men på mange mindre steder. Jeg håper de vil føle en stolthet over den viktige jobben de gjør, og at flere skal bli engasjerte og få lyst til å bidra de også. Det var min lille hemmelige plan, sier hun.

Vanligvis pleier hun, som kvinne som skriver om et av de mest betente temaene i Norge, og få voldsomme tilbakemeldinger når hun skriver kritisk om integrering. Men denne gangen er det annerledes.

LES OGSÅ: Kim (39) redder flyktninger: Får drapstrusler fra hele verden

– Det hender at jeg får drapstrusler, men denne gangen har det ikke vært noen store reaksjoner, så kanskje det var en god idé å skrive om noe positivt, sier hun.

Språkelever i Sandefjord skriver lokale saker for å lære seg bedre norsk. Les saken til Salam her: – Positivitet bringer positivitet