– Vi er sterkt bekymret. Dette vil ramme spillere i alle aldre. Idretten fikk på plass en strømpakke som vil bøte noe av utgiftene, men kompensasjonsgraden må økes dersom vi skal forhindre at klubbene kommer i en kritisk økonomisk situasjon.

Det sier direktør i utvikling- og aktivitetsavdelingen i Norges Fotball Forbund (NFF), Alf Hansen, i en pressemelding på NFFs egne sider.

Lotteri- og stiftelsestilsynet mottok i september 4549 søknader om strømstøtte fra foreninger og lag over hele landet. 94 av disse kommer fra Sandefjord.

– Investerte 6 millioner

– For oss er dette en dramatisk situasjon, og utviklingen i strømkostnadene har vært drastisk for idrettslaget.

Det sier administrasjonssjef Jan Roger Thorsen i IL Runar. Idrettslaget er en av dem som har søkt støtte fra lotteritilsynet.

– Jeg fikk strømregningen for august i dag. Den er på nesten fire ganger fjorårets regning!

Thorsen forteller videre at idrettslaget har tatt store grep for å bruke mindre strøm. Dette ble gjort før energikrisen begynte i Norge, da Runar ønsket å investere i å bli mer miljøbevisst. Idrettslaget har naturlig nok større utgifter enn andre klubber da de har et bredt tilbud av idretter – noe som krever flere idrettsanlegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi investerte rundt 6 millioner totalt. Da fikk vi byttet til LED-belysning i hall og skiftet ventilasjonsanlegg. Alt av gevinst er borte nå, sier Jan Roger oppgitt.

Thorsen deler også Alf Hansens bekymring for høst- og vintermånedene. Vedvarende og usikre strømkostnader kan bety konsekvenser for aktiviteten.

– Vi skal gjøre det vi kan for at det ikke skjer, men det kan bli en av konsekvensene, fastsetter Thorsen.

LES OGSÅ: Har sendt permitteringsvarsel til 51 ansatte: – Blir det ikke bedre, kan det bety kroken på døren for oss

IL Runar er breddeklubben som har søkt om mest støtte fra Lotteri- og stiftelsestilsynet av alle i Sandefjord. Bare overgått av Sandefjord Fotball og KFUK-KFUM Vestfold og Telemark.

Full oversikt over de søkende kan du finne her.

– Heldig i forhold til mange andre

Styreleder for Sandefjord Ballklubb, Kristina Bollingmo, kan fortelle at Ballklubben ble fort bevisst på de økende strømkostnadene og tok grep for å holde økonomien à jour.

– Vi har vært veldig sparsomme. Vi tok grep da strømregningene ble høye i forhold til tidligere. Da skrudde vi av ventilasjon og gulvvarme i klubbhuset, sier styrelederen.

Hun ser på klubben som heldig i forhold til mange andre da de verken har varmekabler under gressmattene eller store haller å varme opp.

– Klubbens spillere er vant med å trene og spille ute hele året, tilføyer hun.

LES OGSÅ: Strømregningen på 67.000 er bare begynnelsen: – Vil bli vanskelig for bransjen framover

Bollingmo poengterer at for Sandefjord Ballklubb er det uaktuelt at kontingentene for spillerne økes for heve inntektene. Hun sier at for styret er det viktigste at det aldri skal gå utover barna, eller deres familier.

– Vi kommer ikke til å begrense idrettsanlegget vårt i månedene som kommer. Men vi jobber med løsninger som vil minske strømforbruket i klubbhuset, sier Bollingmo.

Skal installere solceller

Hos Store Bergan Idrettslag kan administrasjonsansvarlig Finn Larsen fortelle at situasjonen er veldig lik til sine naboklubber i hvalfangerbyen.

– Strømsituasjonen er ikke mer enn «helt grei» foreløpig. Vi har sett en helt klar økning i strømutgifter. Det er cirka en firedobling mellom strømregningen for august i år og i fjor, sier Larsen.

Larsen kan fortelle at også Store Bergan har bestemt seg for å investere i grønn energi – i form av solcellepaneler. Planene er lagt og nå venter idrettslaget bare på å få cellene installert.

Videre forteller Larsen at han ikke kan se for seg at strømkostnadene skal kunne gå utover aktiviteten i idrettslaget. Ifølge han får Store Bergan dekket cirka én tredjedel av strømkostnadene sine.

Krever fastpris

Hos Fotballforbundet står bekymringen sterkt for at klubber uten tilstrekkelig støtte kan måtte skru av varmen i banene og at aktivitet må legges ned i lengre perioder.

– Vi frykter at klubbene uten tilstrekkelig støtte må skru av varmen i banene, og at aktiviteten må legges ned i lengre perioder. Alternativet er at treningsavgiften økes, men begge disse løsningene på problemet er uholdbare – det vil ramme spillere og menneskene som er knyttet klubbens aktiviteter, sier Alf Hansen i en pressemelding fra NFF.

LES OGSÅ: Torgrim har lagt 2,5 millioner kroner av egne sparepenger i nærbutikken – er redd han vil tape alt

«NFF samarbeider nå med idrettsforbundet, og stiller seg bak kravet til myndighetene om å utvide støtteordningen til å gjelde andre energiformer enn strøm og for å øke kompensasjonsgraden til minst 90 prosent, som for husholdningene, og primært sette en terskelverdi på 50 øre/kWt», skriver NFF i sin pressemelding.

– Vi kartlegger i disse dager omfanget av utfordringene klubbene vil møte framover. Fotball er en viktig aktivitet og et samlingspunkt for veldig mange mennesker i dette landet. NFF forventer at myndighetene revurderer støtteordningen, slik at aktiviteten kan opprettholdes i hele Norge, avslutter Hansen i pressemeldingen.