Søndag hadde IOGT Enestående Familier besøk av Norges mest kjente hårfletter, «Flettemamma» Bente-Helen Schei.

– Nå skal jeg lære meg dette. Jeg har fått masse inspirasjon, sier Gunnhild Irene, og tar bilder av den fine hjertefletten på Veronicas hode.

Skaper god kontakt

50 personer hadde meldt seg på de to flettekursene i Globus-gården i Dronningens gate.

– Her kan man lære hvordan man kan bli fin på håret. Da blir det ikke like viktig å ha en ny, dyr kjole på skoleballet. Fletting skaper dessuten god kontakt mellom mammaen eller pappaen og jentene. Dette har vært en veldig morsom dag der mange barn og voksne har fått til ting de trodde de ikke kunne klare, sier IOGTs prosjektleder for Enestående Familier, Trude Sletteberg.

 

Også en pappa lærte nye fletter.

– Datteren på seks år sa at mormoren ikke kan lage hjerteflette, men nå kan pappaen det, sier frivillig leder i Enestående Familier, Liselotte Aune Lee.

Lever av fletting

Etter 17 års arbeid i statlig barnevern sa Bergen-bosatte Bente-Helen Schei i våres takk for seg for å leve av fletting.

Hun har gitt ut to bøker – «Fletteboka» (2014) og «Fletter for alle» (2015). 141.000 følger henne på Instagram.

– Bøkene mine ga meg muligheten til å slutte i jobben. Firmaet mitt er i startgropa. Jeg har mange tanker og idéer videre. Jeg har akkurat startet YouTube-kanalen «Flettemamma», og vurderer å lage blogg, sier hun.

Schei har fire jenter å øve seg på. Det var hjemme interessen ble født. Hun så hvor lite som skulle til for at døtrene følte seg så fine, og hun kjente at hun mestret noe som mor.

– Jeg kom inn på rett sted til rett tid, og er med på en internasjonal flettebølge.

Gjennom Instagram fant jeg ut at det er mange som deler lidenskapen og hobbyen, på samme måte som strikking eller maling. Fletting er en gammel håndverkstradisjon som kommer og går. Så lenge langt hår er in er fletting veldig populært og noe folk kan ha glede av i mange år, sier «Flettemamma».

Bygger nettverk

IOGT Enestående Familier i Sandefjord har to til fire samlinger i måneden – oftest i helgene. Nylig har de vært på teater, dropskurs og skogstur. Snart venter juleverksted, pepperkakehuspynting og juletrehogst.

– Vi velger ting som er koselig å gjøre sammen. Tanken er at man skal kunne gjøre det selv senere uten at det skal koste så mye, sier Trude Sletteberg.

Enestående Familier

  • IOGTs aktivitetstilbud til foresatte som ofte er alene med barn eller av én eller annen grunn opplever å være litt alene i foreldrerollen.
  • Felles er at man har lyst til å bli bedre kjent med andre og mulighetene nærmiljøet gir for aktiviteter med barna.