Gå til sidens hovedinnhold

It`s time to walk the talk i inkluderingsdugnaden

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg sitter i kommunestyret i Sandefjord. Men dette innlegget skriver jeg først og fremst som engasjert arbeidsgiver for kvinner som har lav utdanning og mangler formell kompetanse i Sandefjord. I fem år har jeg jobbet med disse kvinnene på Cafe Vintage. De er voksne, de er mødre og de ønsker å forsørge seg selv og familiene sine. De har barn i skolene og barnehagene våre, og de trenger å kvalifiseres seg til og stå i jobb for å nå målet sitt om å klare seg selv.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis vi skal lykkes, og de skal lykkes, så må vi sørge for at morgendagens utdanning også gir voksne innvandrere realistiske muligheter til å ta fagbrev. Mine ansatte kan masse, vår jobb er å sørge for at vi får omsatt det de kan i dagens arbeidsmarked. Da har vi behov for at det ordinære utdanningssystemet vårt beveger seg i en retning som gjør at flere kan ta fagbrev, i voksen alder, raskere og mens de kanskje jobber og tjener sine egne penger.

Matfag for voksne

Vi kan ikke fortsette å sette folk på den tradisjonelle skolebenken. Vi må ta utgangspunkt i det folk kan. Når vi nå kanskje har en mulighet til å få igangsatt en utdanning innen restaurant og matfag på Sandefjord videregående for voksne. Så er det et skritt i riktig retning. Det er en håndsrekning fra fylkeskommunen. Den hånda må vi ta, holde i og ikke slippe.

Viktig del av levekårsarbeidet

Utdanningen som kan bli en realitet til høsten, er en viktig del av levekårsarbeidet i Sandefjord. Vi leser i debatten som har gått de siste månedene at arbeidsgiverne i kommunen våre trenger kvalifisert arbeidskraft i denne bransjen. La oss sørge for at folk får tatt den utdanningen de trenger.

Les også

Kan få flere plasser på restaurant- og matfag på SVGS

Det må bli mulig å ta utdanning mens man er i arbeidslivet, får erfaring og bli kjent med arbeidsgiver og kolleger. Det må bli lettere å få vurdert realkompetansen sin; vise fram og utvikle ferdighetene sine.

De har omstillingskompetanse

Kollegaene mine jobber minst, og lærer ikke norsk i klasserommet på norskskolen. Forskerne er bekymret for at kollegaene mine ikke har omstillingskompetanse. Tro meg, det har de. Når du har rømt til fots fra Mogadishu. Så har du grodd bein i nesa få andre har. Nå er det på tide at vi også får oss en god porsjon omstillingskompetanse. Lærer oss å samarbeide på tvers av sektorer og sørger for at voksne får kvalifisert seg til og tatt fagbrev.

Jeg lever i håpet

Vi vedtok tidligere i år at kommunen skal få en egen handlingsplan for mangfold og inkludering. I den disposisjonen som ble vedtatt, er samhandling mellom kommunen og fylkeskommunen en del av det arbeidet som skal gjøres. It`s time to walk the talk Jeg håper vi får se en klasse med voksne med minoritetsbakgrunn som tar restaurant og matfag til høsten.

Kommentarer til denne saken