Gå til sidens hovedinnhold

Ja, 8. mars er fremdeles viktig

Den internasjonale kvinnedagen er viktig. 8. mars er en dag hvor vi kvinner kan gi hverandre et klapp på skuldra for alt det harde arbeidet vi har lagt bak oss. Det er også en dag hvor vi tar en pust i bakken, før vi fortsetter kampen videre. Dette er en dag for likeverd.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det handler om respekt og like muligheter. Uansett alder, kjønn, legning og hudfarge.

For selv i 2020 har vi ikke like muligheter. Kvinner er fremdeles ikke likestilt når det kommer til lønn. Kvinner får fremdeles ikke lov til å bestemme over egen kropp. Airbagen i bilen din er designet, og testet etter menn. En skuddsikker vest sitter bedre på menn enn kvinner. Hvorfor? Fordi de er ikke laget etter kvinnelige kroppsfasongen, men for gjennomsnittsmannen.

Det er ofte vanskelig å stille diagnoser, og vite hvordan kvinner reagerer på medisiner. Hvorfor? Mye medisinsk kunnskap bygger på menn som norm. Mye grunnforskning, spesielt i dyreforsøk, gjøres kun på hanndyr av den grunn av de har færre hormonsvingninger enn hunndyr. Mer kan du finne på Plan Norge sine nettsider. Lista er lang.

Det er dog ett sted hvor vi kvinner utgjør nærmere 90 prosent, og det er av testpersonene på anti-rynke produkter. Menn får nemlig ikke rynker.

Vi i Norge har det godt, og vi er ganske flinke på likestilling her, men når jenter må kjempe for å kunne sparke fotball i en shorts som ikke er gjennomsiktig, så begynner jeg å lure litt. Hvordan er det i det hele tatt et spørsmål?

Til tross for en markant bedring er det likevel en lang vei igjen. Polen bestemte nylig seg for å gjøre nesten én tredjedel av landet LHBT-fritt, melder det undersøkende nettstedet Balkan Insight. Rundt hundre kommuner sørøst i Polen har erklært seg «frie for LHBT-propaganda». Til sammen dekker områdene et område større enn Ungarn.

Når man tror man har kommet langt, så går man plutselig mange år tilbake igjen. Det er konstant to skritt fram, og ett tilbake.

Kvinner betaler skatt bare for å være kvinne. Staten tjener penger på at kvinner har mensen. Hver gang det kjøpes tamponger eller bind, betales det 25 prosent i merverdiavgift (mva.) til staten, som om det skulle vært luksusvarer. Det er slettes ingenting med mensen som er luksus.

Dette er bare få reelle grunner til at denne dagen er så viktig.

Vi har kanskje kommet langt, men det er milevis igjen, og det er nettopp derfor folk flest burde være med på å markere denne dagen.

Kvinnekampen hviler aldri, men det er viktig å anerkjenne hvor langt vi har kommet. Du trenger ikke gå foran i toget og skrike høyest for å markere dagen. Du trenger ikke rope høyest i kommentarfeltet. Alt du trenger er å anerkjenne og respektere. Hvordan du velger å vise støtte bestemmer du selv.

Gratulerer med kvinnedagen til alle mine sterke med-kvinner. Takk for det du har gjort, gjør, og kommer til å gjøre. Vi kommer i alle former og fasonger, og hvordan du synes utad reflekterer ikke nødvendigvis hvordan du føler deg innad. Det viktigste er at du bærer deg selv med stolthet og respekt, for sammen er vi sterke.

Gratulerer!

Kommentarer til denne saken